Linç girişiminin ardından: Kılıçdaroğlu Genel Merkez'e gitti, parti yönetimi toplandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek için partililer de Genel Merkez önünde toplandı

Dün Hakkari'deki çatışmada hayatını kaybeden askerlerden piyade er Yener Kırıkcı'nın Çubuk'taki cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. 

Törenin hem öncesinde hem de sonrasında olaylar yaşandı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir grubun saldırısına uğradı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cenaze töreni boyunca slogan atan kalabalık, törenin ardından Kılıçdaroğlu'nun etrafını çevirdi ve tekmelerle-yumruklarla saldırıya başladı.

Bu sırada devreye giren güvenlik güçleri, Kılıçdaroğlu'nu öfkeli kalabalığın arasından güçlükle kurtardı.

Kılıçdaroğlu, yakındaki bir eve götürüldü ancak kalabalık bu kez de evin etrafını sardı.

Bu sırada olay yerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da geldi. Akar öfkeli kalabalığı "Tepkinizi gösterdiniz, mesajlarınızı verdiniz, şimdi sükunetle burayı boşaltıyoruz" diyerek sakinleştirmeye çalıştı.

Aynı dakikalarda evin çevresini saran kalabalık "Yakın bu evi" diye bağırarak, sloganlar atarak bekleyişini sürdürdü.

Kılıçdaroğlu ancak saat 15.10 sularında, yani linç girişiminden kurtarılarak götürüldüğü evde 1 saat bekledikten sonra zırhlı bir araçla çıkarılabildi.

CHP’nin Çubuk İlçe yöneticisi Can Kaderoğlu, olayları şöyle anlattı:

"CHP ilçe yönetimi olarak, şehit ailesinin evini ziyaret ettik. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Hiçbir sorun yaşanmadı. Bugünkü saldırıda da köyden ve bölgeden kimse dahil olmadı. Biraz önce köy muhtarı ile de görüştüm. Kendisi de olayları dışarıdan gelen bir ekibin organize ettiğini söylüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş cenazeye geldiğinde ufak tefek kimi tepkiler oldu ancak Kemal Bey geldikten sonra grup tepkilerini artırdı. Saldırı uzun sürdü. Fiziki saldırının yanı sıra taş, sopa atıldı, ellerine ne geldiyse attılar. Saldırıyı çeşitli yerlere yerleştirilmiş kişiler başlattı ve organize etti. Kılıçdaroğlu'nu yaklaşık 10 kişilik görevli korumalar, 20'den fazla partili grup ve çok az sayıda güvenlik görevlisi korumaya çalıştı. Ciddi bir güvenlik önlemi yoktu. Oradaki görevlilere grubun biber gazı kullanılarak dağıtılmasını söyledik ancak cenazeye biber gazı sıkamayız dendi. Saldırı sırasında cenaze işlemleri yapılmıyordu ve bir saldırı vardı. Bu yönde bir adım atılmadı. Kemal Bey'in arabasına ve saldırıdan sonra girdiğimiz eve saldırılar devam etti."

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada "Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır" ifadesi kullanıldı.

İlk durak Genel Merkez

Kılıçdaroğlu, saldırının ardından doğrudan CHP Genel merkezi'ne gitti.

Bu sırada Genel Başkan'a destek için, partililer de Genel merkez önünde toplandı. Parti yöneticileri ve milletvekilleri Ankara'ya çağrıldı.

 

 

Genel Merkez'de toplanan parti yönetimi olayı değerlendirdi, yol haritası belirlendi.

Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı linç girişimiyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma "terör" ve "organize suçlar" kapsamında yürütülecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU