Akşener: Saray memurları AKP Genel Başkan Yardımcılarını azarlıyor

"Dışişleri Bakanlığı AK Parti'nin seçilememişleriyle doldu"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bulunan “Saray memurları” olarak nitelediği kişilerin AK Parti’deki genel başkan yardımcılarını azarladığını söyledi.

FOX TV’de gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Akşener, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili eleştirilerini dile getirdi.

Türkiye’nin bu sistemden kurtulması gerektiğine dikkati çeken İYİ Parti lideri, “Meclisin bir kıymeti kalmadı. Saray’daki memurlar AK Parti Genel Başkan Yardımcılarını azarlıyor” ifadesini kullandı.

CHP ile İYİ Parti arasındaki Millet İttifakı’nın başka partilerin de katılmasıyla genişleyip genişlemeyeceğine yönelik soruya Akşener’in yanıtı şöyle oldu:

Bizim ortak özelliğimiz bu ucube sistemin Türkiye’yi yoksullaştırdığı ve dış politikayı kötüye sürüklediği inancımız ve parlamenter sisteme geçiş düşüncemiz. 31 Mart İttifakı sadece İYİ Parti ve CHP arasındaydı. Bu ittifak genişler mi bunlar sonra konuşulacak bir konu. Biz bunu kendi aramızda daha konuşmadık.

“Memur açıklama yapıyor, Dışişleri Bakanı konuşmuyor”

Dışişleri Bakanlığı’nın “AK Parti’nin seçilememiş veya seçtirilememiş siyasetçilerin makam yeri olduğunu” söyleyen İYİ Parti lideri, şu eleştirilerini dile getirdi:

O makamlar bu eski siyasetçilerle dolduruldu. Monşerler ortadan kalksın diye bir savaş başlatıldı. Halbuki, dış politikada dışişleri ta Osmanlı döneminden beri 150-200 yıllık bir hafızanın biriktiği yerdir. Kişisel ilişkiler önemlidir elbette ancak kişisel ilişki fayda getirir, devletlerarası ilişki kalıcıdır. Başından beri Sayın Erdoğan Türkiye eşittir kendisi kabul ettiği için bütün bu ilişkilerde işin cılkı çıktı. Küsebiliyor, kızabiliyor şahsi meseleler üzerinden ve işler kızıştığında da Türkiye’yi masaya sürebiliyor ben eşittir Türkiye diyerek. Bu kabul edilebilir bir şey değil.

Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti Başbakanı Fayiz el-Sarraj ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yorum yapıp Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir açıklama yapmamasını eleştiren Akşener, “Ne işe yarar Dışişleri Bakanı? Paralel evren var. Memur açıklama yapıyor, Dışişleri Bakanı konuşmuyor” diye konuştu.

İdam tartışmaları: AB’den vaz mı geçtik?

Akşener, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tekrar gündeme getirdiği, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da kısıtlı bir şekilde destek verdiği idam konusu hakkında da şu yorumu yaptı:

İdam sayın Bahçeli’nin de Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde AB uyum yasaları çerçevesinde kaldırıldı. 7 Mayıs 2004 tarihli kanunda idam anayasadaki bütün kanunlarından çıkarıldı. Birinde Başbakan Yardımcısı Bahçeli, diğerinde Başbakan Erdoğan, ikisi de bunu AB uyum yasaları için yaptılar.

Burada idam cezasından ziyade ortaklar şunu konuşmalı. Biz Avrupa Birliği yolculuğundan vaz mı geçtik? İkide bir bunun gündeme getirilmesi demek, biz bunu AB uyum yasaları çerçevesinde çıkardılarsa, neden bundan geri döneceklerini izah etmek durumundalar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU