Çin adına bilgi çalmakla suçlanan bilim insanları kanser merkezinden kovuldu

FBI soruşturmaya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi / Fotoğraf: The Independent

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent 

Teksas eyaletinin Houston şehrinde bulunan bir kanser merkezi 3 bilim insanını Çin adına bilimsel veri topladıkları suçlamasıyla kovdu.

MD Anderson Kanser Merkezi Başkanı Peter Pisters Houston Chronicle’a yaptığı açıklamada Ulusal Sağlık Enstitülerinin kendileriyle 2018’de iletişime geçtiğini ve merkezdeki 5 araştırmacı ve fakülte üyesine bilinmeyen bir finans kaynağından para akışı olduğunu bildirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezin geçen yıl Ulusal Sağlık Enstitüsünden 148 milyon dolar (yaklaşık 860 milyon tl) aldığını belirten Pisters, “Biyomedikal araştırmaya yatırılan vergilerin emanet edildiği kişiler olarak bu konuyu takip etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Chronicle’ın haberine göre kovulan bilim insanlarının 3’ü de Çin kökenli.

Bilim insanlarından 2’si işlerine son verilmesi kararlaştırıldıktan sonra istifa etti. Bir tanesi işten çıkarılmasına karşı çıkarken, merkez geriye kalan diğer 2’sinden de sadece biri için soruşturma açılmasına karar verdi.

 

 

FBI sözcülerinden Christina Garza, iddiaları “ne teyit edebileceğini ne de reddedebileceğini” belirtti.

Chronicle bilim insanlarının ne tür bilimsel veri hırsızlığı yaptığını belirtmezken, Çin kökenli Amerikalılar olayın ırkçı fişlemeler sonucu olabileceğini düşünüyor.

New York merkezli ‘100 kişilik Komite’ isimli kuruluşun Başkanı Frank H Wu Chronicle’a yaptığı açıklamada, “Bilimsel araştırmalar fikirlerin özgürce yayılmasına bağlıdır. Ulusal çıkarımız insanlara kucak açarak en üst seviyeye çıkabilir, etnik kökenine bakıp ırkçı stereotip tanımlarda bulunarak değil” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU