Sarı yelekliler Notre Dame bağışlarına tepki göstererek araçları ateşe verdi

Protestocular kendi talepleri göz ardı edilirken tarihi eserin tekrar inşa edilmesi için hızlıca 770 milyon sterlin (yaklaşık 6 milyar TL) toplanmasına tepki gösterdi

Protestocular yangında kül olan tarihi katedrale uluslararası destek verilmesinin taleplerini gölgede bıraktığını söyledi

Conrad Duncan – The Independent

Hükümetin Notre Dame yangınında gösterdiği tavrı eleştiren Sarı Yelekliler Paris’te park halindeki birçok araç ve motosikleti ateşe verdi.

Çevik kuvvetin müdahale etmesinin ardından göstericiler yangın çıkararak protestoların şiddete dönüşmesine yol açtı.  

Protestocular yangında kül olan tarihi katedrale uluslararası destek verilmesinin taleplerini gölgede bıraktığını, bunun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Göstericiler ellerinde “Notre Dame için milyonlar ayağa kalktı, peki bizim gibi yoksullar için?” ve Victor Hugo'nun Sefiller romanına atıfta bulunarak “Her şey Notre Dame için, sefiller içinse hiçbir şey” yazılı pankartlar taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa İçişleri Bakanı, Fransa genelinde toplamda 9 bin 600 kişinin gösterilere katıldığını, bunun 6 bin 700’ünün Paris’te eylem yaptığını ve protestoların büyük ölçüde barışçıl şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Protestocuların çoğu katedralin yanmasından üzüntü duyduklarını söylese de kendi talepleri göz ardı edilirken tarihi eserin tekrar inşa edilmesi için hızlıca 770 milyon sterlin (yaklaşık 6 milyar TL) para toplanmasına tepki gösterdi.

Cumartesi günkü protestolar ekonomik eşitsizliğe karşı çıkan sarı yelekliler eylemlerinin 23.'sü olurken protestocular Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sıradan işçilerin yerine varlıklı insanların tarafını tuttuğunu söyledi.

Macron'un sarı yeleklilerin talepleriyle ilgili olarak çözüm önerilerini pazartesi günü sunması bekleniyordu ancak yangının çıkmasının ardından konuşması iptal edilmişti.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU