Sri Lanka’daki katliama dünya liderlerinden tepki yağdı

Ülke, onlarca kişinin ölümüne yol açan kanlı saldırıların şokunu yaşarken, dünyanın dört bir yanından kınama mesajları geldi. Trump’sa “yardıma hazırız” dediği paylaşımda bir de gaf yaptı

Sri Lanka'da eş zamanlı düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aştı / Fotoğraf: Reuters

Paskalya yortusunda peş peşe düzenlenen 8 bombalı saldırıyla sarsılan Sri Lanka’daki katliama dünya liderlerinden tepki yağdı. ABD Başkanı Donald Trump’ın taziye tweetinde yaptığı gaf ise tepki çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Donald Trump attığı tweette Sri Lanka’daki korkunç saldırılarda hayatını kaybedenler için Amerikan halkının taziye dileklerini iletti, "yardıma hazır olduklarını" ifade etti. ABD Başkanının saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısını yanlışlıkla "en az 138" yerine "en az 138 milyon" olarak yazmasıysa kullanıcıların tepkisini çekti. Trump daha sonra tweetini düzelterek yeniden paylaştı. 

Diğer dünya liderlerinden gelen tepkilerse şöyle:

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Paskalya için toplanan insanların böyle korkunç bir saldırının hedefi olması şok edici.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Bu iğrenç saldırıyı kınıyorum ve Sri Lanka halkıyla tam bir dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyorum.

İngiltere Başbakanı Theresa May: Sri Lanka’daki kilise ve otellere yönelik saldırılar dehşet verici. Bu trajik olaydan etkilenen herkese en derin sempatimi sunuyorum. Hiç kimsenin ibadet ederken bir daha korku duymaması adına dayanışma içinde olmalıyız.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern: Yeni Zelanda aşırıcılığın her türünü reddetmektedir, inanç özgürlüğü ve güven içinde ibadetten yanadır.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: Terör ve barbarlık bizi asla yenemeyecek.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi: Sri Lanka'daki korkunç saldırıları sert bir şekilde kınıyorum. Bölgemizde böyle bir barbarlığa yer yok. Hindistan, Sri Lanka halkıyla dayanışma halindedir. Düşüncelerim yaslı ailelerin yanında ve yaralılar için dua ediyorum.

Pakistan Başbakanı İmran Han: Sri Lanka'da Paskalya Bayramı'nda meydana gelen, yüzlerce değerli canın ölümüne ve yaralanmasına neden olan bu terör saldırısını sert bir biçimde kınıyorum. Sri Lankalı kardeşlerimize taziyelerimizi iletiyoruz. Bu yas zamanında Pakistan, Sri Lanka'nın tam bir dayanışma içinde olacaktır.

Kremlin Resmi Hesabı: Vladimir Putin, Sri Lanka Başkanı Maithripala Sirisena'yı arayarak baş sağlığı diledi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker: Çok kişinin hayatını kaybettiği Sri Lanka'daki saldırıları duyduğumda dehşet ve üzüntü hissettim. Barış içinde ibadet etmek için toplanan ya da bu güzel ülkeyi ziyaret etmek için oraya giden insanların ailelerine en içten dileklerimi sunuyorum. Destek vermeye hazırız.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Bu hain saldırı ABD'nin neden terörü yenme savaşını sürdürmekte kararlı olduğunu kati şekilde göstermiştir. Bir ibadet ya da bayram yemeği için toplanmış masum insanlara saldırmak çok değer verdiğimiz evrensel değerler ve özgürlüklere bir hakarettir. 

Papa Paskalya konuşmasını yaparken öğrendi

Vatikan’daki St. Peter’s Meydanı’nda Paskalya konuşmasını yapmakta olan Papa Francis ise katliam haberini aldıktan sonra  “Bu korkunç saldırılara ilişkin haberleri üzüntü ve acıyla öğrendim. (...) Trajik bir şekilde hayatını kaybedenleri Tanrı’ya emanet ediyor, bu olayda yaralanan ve acı çeken herkes için de dua ediyorum” dedi.

 

 

The Independent, Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU