Hindistan’ın en güçlü yargıcı, eski çalışanına cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyor

Yeminli ifadesini Yüksek Mahkeme’nin 22 yargıcına gönderen kadın, iliştirdiği bir mektupta da “Sonuçlarından korktuğum için bu konuda şikayette bulunma cesareti gösteremedim” dedi

Hindistan Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Ranjan Gogoi / Fotoğraf: Reuters

Zamira Rahim - The Independent

Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin eski kadın çalışanı, ülkenin en güçlü yargıcı Ranjan Gogoi’nin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu söyledi. İddiaya göre Gogoi, yakınlaşma isteğine karşılık alamadığı kadına önce cinsel tacizde bulundu, ardından da işine son verdi. 

Yeminli ifadesinin kopyalarını cuma günü Yüksek Mahkeme’deki 22 yargıca gönderen kadın, Başyargıç Gogoi’yi 10-11 Ekim 2018 tarihlerinde ofisinde kendisine rızası dışında dokunmakla suçladı. 

Hindistan yasaları uyarınca ismi açıklanmayan kadın, başyargıcın nasıl taciz ettiğini tarif ettiği ifadesinde, “Kollarıyla önümden belimi sardı, ‘Senden bunu istiyorum’ dedi. Ayağa kalktığımda ellerimi arkama koydum” diye yazdı. 

Kadın çalışanın olayın ayrıntılarını paylaştığı ifadesinde şunlar yer aldı:

“Belimin etrafından kavradı ve vücudunu benimkine bastırırken kollarıyla tüm bedenime dokundu. Gitmeme izin vermedi. ‘Sarıl bana’ dedi. Vücudumu hareket ettirerek ondan kurtulmaya çalışmama rağmen beni bırakmadı. Zorla sarılmaya devam ettiği için ellerimle onu itip kendimden uzaklaştırmak zorunda kaldım. Onu ittiğimde kafasını sol tarafımdaki kitaplığa/dolaba çarptı.” 

Kadın ayrıca, Gogoi’nin tacizden kimseye bahsetmemesi konusunda uyardığını da belirtti. 

Scroll India adlı haber sitesine göre, daha sonra kadın izin almadan işe gelmediği gerekçesiyle kovuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer taraftan kadının Delhi Polis Teşkilatı’nda çalışan ve her ikisi de üst düzey polis memuru olan kocasıyla kayınbiraderi de 2012’de karara bağlanmış bir meselenin gerekçe gösterilmesi üzerine Aralık 2018’de açığa alındı. 

Haber sitesi The Wire India’ya göre, kadının kendisi gibi Yüksek Mahkeme çalışanı olan diğer kayınbiraderi de işten çıkarıldı. 

Kadın ifadesinde, “Başyargıcın istemediğim cinsel yakınlaşmalarına karşı çıktığım ve direndiğim için ben ve bütün ailem kurban edildik, yıldırıldık” diye yazdı.

Kadın, 22 yargıca gönderdiği ifadesine iliştirdiği mektubundaysa, “Bana ve aileme yönelik sonuçlarından korktuğum için daha önce bu şikayeti yapacak cesareti kendimde bulamamıştım. Ancak başka seçeneğim kalmadığında bu konuyu ele almanız için sizlerin makamına başvuruyorum” ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkeme’nin eski çalışanının suçlamaları Hindistan’da büyük öfkeye yol açarken, Yüksek Mahkeme konuyu tartışmak üzere cumartesi günü özel bir oturum düzenledi.

Öte yandan hakkındaki suçlamaları reddeden Yüksek Mahkeme Başyargıcı Gogoi, söz konusu ithamların Hindistan yargısını istikrarsızlaştırmak için düzenlenen daha büyük bir komplonun parçası olduğunu öne sürdü. 

İddialarının detayına girmeyen Gogoi, “Bu inanılmaz! Böyle bir iddiayı reddetmek için bile olsa bunları ağzıma alıp alçalamam. Bu sabıkalı kadının arkasında, ona cinsel taciz suçlamalarında bulundurtan daha büyük bazı güçler var” şeklinde konuştu. 

 

 

Bu arada başyargıca destek veren birçok Hindistan Barolar Birliği kuruluşu, cumartesi günü yaptıkları açıklamada kadının olayı çarpıttığını iddia etti. Ulusal Yeşil Mahkeme Barolar Birliği, “Böylesi temelsiz iddialar bir yargıcın itibarını mahvetmeye yeter” ifadelerini kullandı.

Hindistan Baro Konseyi de suçlamaların “yanlış ve uydurma” olduğunu ileri sürdü. 

Davayla ilgili basına yayın yasağı getirmemeyi tercih eden Yüksek Mahkeme, bununla birlikte cumartesi günü basından, iddiaları ele alırken dikkatli olmalarını, yargının bağımsızlığını ve itibarını zedelemekten kaçınmalarını istedi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU