Astronotlar, uzay uçuşlarının neden olduğu görüş sorunlarından yüzücü gözlüğü takarak korunabilir

Yüzücü gözlüğünün, "gelecekte Ay’a, Dünya’ya, asteroitlere veya Mars’a yapılacak insanlı görevler için önemli katkıları" olabilir

Bilim insanları, astronotların uzayda görme yetilerini korumak için yüzücü gözlüğü takmaya ihtiyaç duyabileceğini söylüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’daki görevleri sırasında azalan hava basıncı, astronotların gözlerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu etkiler, astronotlar Dünya’ya döndükten sonra da yıllarca devam edebiliyor.

Astronotların yaklaşık yüzde 75’inin gözlerinde, uzay görevleri yüzünden değişiklikler yaşanıyor. Bu değişikliklerin arasında retinada pamuk görünümlü lekeler oluşması ve optik sinirlerin kalınlaşması bulunuyor.

Öte yandan, yeni bilimsel araştırma, yüzücü gözlüğü takmanın göz etrafındaki basıncı düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve böylece gözü uzun süreli uzay uçuşlarının etkilerinden koruyabileceğini ortaya koydu.

 

 

Uzaydaki görüş bozukluğunun nasıl engellenebileceğini araştıran Houstan’daki USRA’dan (Uzay Araştırmaları Üniversite Birliği) bilim insanları, söz konusu ortamın etkisini canlandırmak için 15 derece eğimle baş aşağı duran 20 erkeğe çeşitli egzersizler yaptırdı.

NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde gerçekleşen ve 3 gün süren testlerde 20 katılımcıdan 10’u yüzücü gözlükleri taktı.

JAMA Opthalmology adlı akademik yayında yer verilen çalışma, sorunların gözdeki basıncın azalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi.

Makalenin başyazarı Dr. Jessica Scott, “Yüzücü gözlükleri, mütevazı miktarda basınç artışı sağladı. Bu, uzun süreli uzay uçuşlarının göz üzerindeki bazı yan etkilerini azaltabilir” dedi.

Scott sözlerine şöyle devam etti:

“Yüzücü gözlüğüyle göz basıncının artmasının, güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemek için, bu çalışmaların uzay uçuşlarında tekrarlanması gerek.”

Çalışmayla ilgili görüşü alınan Houston’daki Blanton Göz Enstitüsü’nden Dr. Andrew Lee ise, çalışmanın “gelecekte Ay’a, Dünya’ya, asteroitlere veya Mars’a yapılacak insanlı görevler için önemli katkıları” olabileceğini ifade etti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren:  Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU