Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerinden 8 isim yeniden hapse girecek

Cumhuriyet’in yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davada İstinaf Mahkemesi’nin onadığı karar UYAP sistemine girildi. Bu işlemle Cumhuriyet yazar ve yöneticisi 8 ismin infaz süreci başladı

Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliğinin ardından görevden ayrılan 8 isim, İstinaf kararının UYAP'a yüklenmesiyle beraber yeniden cezaevine girecek

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyeti onama kararı dün UYAP’a yüklendi. Cezaları 5 yılın altında kalan ve Yargıtay’da temyiz sürecine tabi olmayan Cumhuriyet yazar ve yöneticisi 8 isim, kalan cezalarının infazı için cezaevine girecek.

İstanbul Barosu’nda infaz sürecinin başlamasıyla ilgili, haklarındaki mahkumiyet kararı kesinleşen ve cezaları 5 yılın altında kaldığı için temyiz süreci tamamlanan isimlerin de katılacağı bir basın açıklaması yapılacak. Toplantı Pazartesi günü saat 12.00’de başlayacak.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi geçen yılın Nisan ayında verdiği kararda “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet gazetesi eski yazar ve yöneticileri hakkında çeşitli cezalara hükmetmişti.

Gazetenin eski icra kurulu üyesi Akın Atalay hakkında “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl, 3 ay, 15 gün, Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık hakkında 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında 2 yıl 6 ay, Aydın Engin hakkında 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında 6 yıl 3 ay, Önder Çelik, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör hakkında 3 yıl 9’ar ay hapis cezası verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 yılın altında hüküm giyenler cezaevine giriyor

Mahkeme, Turhan Günay, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ı beraat ettirmişti. İstinaf mahkemesinin kararı onamasının ardından, mahkumiyet süreleri 5 yılın altında kalanların cezası İstinaf Mahkemesi’nin onamasıyla kesinleşmişti. Cezası 5 yılın altında kalanlar, kaldıkları süre mahsup sayılmak üzere yeniden cezaevine girecekler.

Kararla ilgili infaz süreci İstinaf Mahkemesi kararının önceki gün UYAP’a yüklenmesiyle başladı. Dosya, infazın uygulanması için ilk olarak İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Mahkeme infaz savcılığına yazı yazacak, savcılık da infazın tamamlanması için karar çıkaracak. Prosedürün 1 hafta sürebileceği bildirilirken, haklarında kesinleşmiş ceza bulunan isimlerin cezaevine teslim olmaları gerekiyor. Aksi halde haklarında yakalama kararı çıkarılabilecek.

Cezaevine girecek isimler ve aldıkları cezalar şöyle: Kadri Gürsel yaklaşık 10 gün, Musa Kart 1 yıl 16 gün, Mustafa Kemal Güngör 1 yıl 16 gün, Emre İper 3 yıl 1 ay 15 gün, Hakan Kara 1 yıl 16 gün, Güray Öz 1 yıl 16 gün, Bülent Utku 4 yıl 6 ay, Önder Çelik 1 yıl 16 gün. Davada 5 yılın üzerinde ağır hapis cezası alan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay'da yapılıyor. Temyiz incelemesi Yargıtay'da süren isimler ise Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Ahmet Şık.

Yeniden cezaevine girecek isimlerden Kadri Gürsel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan'ın "Dönem, kızgın demiri soğutma, musafahalaşma, kucaklaşma dönemidir" sözlerine atıfta bulunarak karara tepki gösterdi:

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU