Elon Musk, beyni çip yardımıyla bilgisayara bağlayacak teknolojiyi domuzlar üzerinde denedi

2016’dan bu yana beyin ile bilgisayarlar arasında bir köprü kurarak birçok sinir sistemi hastalığına çözüm olmaktan, nesnelerle iletişim kurmaya kadar birçok hedefe odaklanan Neuralink, ilk defa bir canlı üzerinde denendi

Uzay araştırmaları şirketi SpaceX ve elektrikli otomobil devi Tesla’nın CEO’su Elon Musk, sahibi olduğu, insan beyni ile bilgisayarlar arasında köprü kurulmasını hedefleyen bir diğer teknoloji şirketi Neuralink’in ilk canlı gösterimini dün gerçekleştirdi. 

2016’da kurulan ve bozuk para büyüklüğündeki çipleri insan kafatasına yerleştirmeyi amaçlayan Musk ve ekibi, bunu öncelikle domuzlarda denedi. 

Cuma günü canlı yayınlanan gösterimde kafalarına çip yerleştirilmiş domuzların, kokladıkları, yemekle karşılaştıkları, yemeklerini yedikleri her an küçük beyaz noktalar şeklinde bir ekrana yansıtıldı. Ekranın altındaki uzun mavi grafik ise domuzların verdiği tepkilerin kümülatifini gösteriyordu. 

Neuralink’in geliştirdiği çip, 3 binden fazla elektrota sahip. Saç telinden 10 kat daha ince ipliğimsi yapılarla bağlı olan elektrotlar, binlerce nöronun aktivitesini izleyebiliyor.
 

-1x-1.jpg
Fotoğraf: Neuralink


Beyin yaralanmaları ve travmalarda müdahalede kolaylık sağlaması hedeflenen teknolojinin diğer bir amacı da gelecekte insanlar ve yapay zeka arasında bir “ortaklık” kurmak. 

19 farklı hayvanda denendi

Robotlarla yerleştirilen çipler, bugüne kadar en az 19 farklı hayvanda denendi. Geçen yıl yapılan açıklamada yüzde 87 başarı sağlandığı belirtilmişti. 

Son birkaç aydır domuzlar üzerinde yapılan denemelerde 22,5 milimetre büyüklüğünde ve 8 milimetre kalınlığında bir implant kullanılıyordu. Bu donanım, sonlarına sensör yerleştirilmiş 64 ufak süper ince kabloya da sahipti. 

Teknolojiyi “Kafatasınızda bir Fitbit (insan adımlarını, kalp atışlarını vs. izleyen kol saati) gibi” diyerek açıklayan Elon Musk, insan üzerinde denemenin, 2020 sonuna kadar gerçekleşmesini istediklerini söylemişti. 
 

19530047357728553.jpg
Elon Musk, Neuralink'in kurucusu ancak CEO'su değil/ Fotoğraf: AFP


“Hatıralar kaydedilip yeniden izlenebilir” 

Cuma günkü sunumda Neuralink’in odaklandığı bir dizi fonksiyonu da açıklayan Elon Musk, çipin bacak hareketlerini izleyerek insan hareketlerini geliştirebileceğini, Parkinson gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olabileceğini ve görme-duyma problemlerini çözüm bulabileceğini söyledi. Musk’ın açıklamasına göre hafıza kaybı, körlük ve felç üzerinde de araştırmalar sürüyor. 

Neuralink ile dinlenilen bir müziğin direkt beyne aktarılabileceğini söyleyen Musk, insanların hatıralarını kaydedip yeniden izleyebilmesinin de ihtimaller arasında olduğunu belirtti. 

Çiplerin kafatasına yerleştirilmesi için genel anesteziye ihtiyaç olmayacağını, tüm operasyonun bir saat içerisinde robotlarla yapılacağını söyleyen Musk, “Elektrotların beyne yerleşmesinden sonra insanların sadece küçük bir yarası olacak. Eğer iyi yapılırsa kanama da olmayacak” dedi. 
 

3776585191535903.jpg
Fotoğraf: Neuralink


“İmplant yerleştirmek riskli bir operasyon”

Yaklaşık 100 kişinin çalıştığı projeye bugüne kadar 158 milyon dolar yatırım yapıldı. Bunun finansmanının çoğu Elon Musk tarafından karşılandı. Ancak projeyle ilgili en büyük endişe taşıdığı tehlikeler. 

Bugün en güçlü implantların yerleştirilmesi bile riskli ameliyatları gerektiriyor. Üstelik hastalar, uzun süre doktor ve uzmanların gözetimi altında tutuluyor. 
 

7309452107758133.jpg
28 Ağustos'taki sunumda Elon Musk'ın gösterdiği çip/ Fotoğraf: Neuralink


Beynin, implantı “davetsiz misafir” olarak görmesi durumunda ise elektrik sinyallerini durdurması da muhtemel. 

Feinstein Medikal Araştırmalar Enstitüsü Gelişmiş Mühendislik Departmanı Başkan Yardımcısı Chad Bouton, CNBC’ye verdiği röportajda enfeksiyon riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerken “Bir süre ahlaki sorunlar ve güvenlik endişeleri olacaktır ancak uzun vadede bu teknolojiye ulaşmak tıbbi bir ihtiyaç olabilir” dedi. 

Bouton’a göre omurilik ve beyindeki sinir hücrelerini etkileyen ALS gibi hastalıklara sahip kişilerin hareket edebilmesi ve konuşabilmesinin önü, bu teknoloji sayesinde açılabilir.



Independent Türkçe, Bloomberg, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU