Bakan Selçuk: Hiçbir çocuğumuzu ve öğretmenimizi riske atan bir karara imza atmayız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, düzenlediği basın toplantısında 31 Ağustos’ta başlayacak uzaktan eğitimle ilgili bilgi verirken, “21 Eylül’de okullar açılacak mı? sorusuna “Hiçbir çocuğumuzu ve öğretmenimizi riske atan bir karara imza atmayız” dedi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, basın toplantısında merak edilen soruları yanıtladı / Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim çalışmaları ve yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. 

İlk olarak uzaktan eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren Selçuk, yaz ayını hazırlıklar açısından çok iyi değerlendirdiklerini belirterek "Canlı sınıfla ilgili imkanlarımızı başlangıca göre asgari 10-12 kat artırıyoruz" dedikten sonra şöyle konuştu:
 

Erişimde fırsat adaleti olsun diye internet paketi olmayan çocuklarımıza destek olmak için bugün yine operatörlerden olumlu haber geldi. İki katına çıkarılıyor çocuklarımızın eğitimle ilgili kotaları. Bu anlamda da daha yeni gelişmeler olacak.


"İlk defa hikaye temelli müfredat yaptık"

Başta ilkokul çocukları olmak üzere internet erişiminde sorun yaşayan çocukların bazı araç ve gereçlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Ziya Selçuk şöyle devam etti: 
 

İlk defa Türkiye'de hikaye temelli bir müfredat çalışmasını yaptık. Bir çocuğun hayatı işlenirken, orada matematik sosyal bilgiler fen işleniyor. Bunu çocuklar çok sevdiler. Bunun devamı gelecek inşallah. 22 bin 700 ilkokuldaki çocuklarımızın eline teslim edildi.


"Canlı derslerin kapasitesini 10 kat arttırdık"

“Canlı derslerin kapasitesini en az 10 kat artırdık. Destekleyici araçlarımız giderek artacak” diyen Selçuk, “Çalışma kitapları ilk kez çocuklarımıza; bakın ders kitabının dışında çocuklarımızın eline 'öğrenci çalışma kitabı' somut olarak verilecek. Bu yeni bir şey. Ders kitapları da geçen hafta itibariyle çok büyük ölçüde dağıtıldı. Çünkü kitapları iki ay öncesinde bitirmiştik zaten” dedi.

"İnterneti olmayan 1,5 milyon çocuğa 17 kitaptan oluşan özel set verilecek"

Bazı bölgelerde internet altyapısının olmaması nedeniyle burada yaşayan çocukların erişime ulaşma sıkıntısının olduğunu söyleyen Selçuk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

16 milyon çocuğun erişimiyle ilgili bir problem görülmüyor. Ama yaklaşık 1,5 milyon çocuğumuzun erişimiyle ilgili bir problemimiz var, bunu görüyoruz.

Peki bu çocuklara nasıl erişeceğiz? Bu tip durumda olan her bir çocuğumuza, 17 kitaptan oluşan özel bir set veriyoruz.

Başka ne yapıyoruz? EBA destek noktası kurmaya başlıyoruz. Bu noktaları erişimde zorluk çeken çocukların bulundukları bölgede kuruyoruz. Onların taşımasını da üstleniyoruz, gezici EBA destek noktası da hazırlıyoruz.


31 Ağustos’da uzaktan eğitim başlıyor

Bütün dünyada benzer sorunlar olduğunu kaydeden Selçuk, “Bugün elimizdeki en güçlü araç 31 Ağustos için söylüyorum, uzaktan eğitim. Uzaktan eğitimi en iyi şekilde nasıl kullanırız? Bizim derdimiz bu. Yüz yüze eğitimin daha işlevsel olduğunu biliyoruz. Ama mümkün değilse uzaktan eğitimin hakkını sonuna kadar vermek istiyoruz” diye sözlerine devam etti.

“Avrupa ülkeleri okulları açtı ama biz kendi riskimize göre hesaplıyoruz”

Avrupa'da ülkelerin tamamı okulları açtığını kaydeden Selçuk “Ama bizim kendi ülkemize, kendi riskimize özgü hesapları yapıyoruz. Bu çerçevede şu anda uzaktan eğitim daha önemli ve buna bütün velilerin sahip çıkması lazım” dedikten sonra soruları cevaplandırdı:

"Velilerin ücret indirimi talebini özel okulların dikkate alacağını umuyorum?"

Selçuk, özel okulların KDV indirimi ile velilerin de özel okullardan indirip talepleriyle ilgili soru üzerine şöyle cevap verdi:
 

Özel okullarda indirim yapması konusunda; okula göre değişecek bir durum söz konusu. Ama her okulun bunu yapması konusunda okul temsilcilerinin bir mutabakatı var.

Vergi ve benzeri hususlar konusunda hayata geçebilecek bazı kolaylaştırmalar, veli lehine... Neler olabilir, bunu da çalışıyoruz.

Bir hafta içerisinde belirli bir noktaya da gelmiş olacağız. Netleşen konu şu. Velilerimizin taleplerini özel okullarımızın dikkate alacağını umuyorum. Almaları konusunda da kendileriyle her türlü irtibat içindeyiz.


"Riske atan bir karar imza atmayız"

Selçuk, "Okullar 21 Eylül’de açılacak mı?" sorusunda da Bilim Kurulu’nu işaret ederek şöyle yanıt verdi: 

Kurul ya da Sağlık Bakanlığımız derse ki "Okulların tamamının açılmasında sakınca yoktur", biz elbette açarız.

Ama "kesinlikle şu şu olmaz" dese, bizim tam tersini yapıyoruz dememiz söz konusu değil. Biz hiçbir çocuğumuzu ve öğretmenimizi riske atan bir karara imza atmayız.

Benim ricam sadece, resmi kaynaklarda MEB'in sitesinde ne yazıyorsa odur. Önemli olan şu, biz 21'inde belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Salgının seyri itibariyle, sürekli değerlendirme söz konusu olduğu için biz bunu takip ediyoruz. Buna uygun olarak da durumumuzu dikkate alacağız.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU