92 yaşındaki eski SS gardiyanı 5 bin 230 kişinin öldürülmesine yardım etmekten yargı karşısında

Şüpheli, savcıya “Orada bulunan insanlar için kendimi kötü hissettim. Orada suç işlemeyen Yahudiler olduğunu biliyordum” dedi

Peter Stubley - The Independent

Eski Nazi toplama kampı muhafızı, II. Dünya Savaşı sırasında en az  5 bin 230 kişinin ölümüne yardım ve yataklık yapmaktan hakim karşısına çıkarıldı.

Alman medyasında kimliği Bruno D. diye tanımlanan 92 yaşındaki adamın, günümüz Polonya’sındaki Gdansk yakınlarında bulunan Stutthof Toplama Kampı’nda 9 ay görev yaptığı belirtildi.

Die Welt gazetesine göre, savcılara insanların gaz odalarında öldürülmesine tanık olduğunu söyledikten sonra dava açıldı.

Bruno D. geçen seneki gönüllü sorgusu sırasında; “Benim bırakmam neye yarardı ki? Nasıl olsa bir başkasını bulurlardı” demiş ve şöyle devam etmişti:

“Oradaki insanlar için kötü hissettim. Neden orada olduklarını bilmiyordum. Orada suç işlememiş Yahudilerin olduğunu biliyordum.”

Eski SS gardiyanı, Nazi sempatizanı olmadığını ve kalp zayıflığının kendisini “garnizon hizmetiyle” sınırlaması nedeniyle partinin sadece milis örgütüne katıldığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

28 bini Yahudi olmak kaydıyla, 60 binden fazla insanın öldüğü Stutthof toplama kampında çalışmaya başladığında 17 yaşında eğitimli bir fırıncıydı.

Eski muhafız 9 Ağustos 1944’te işe başladı ve Almanya’nın Müttefikler’e teslim olmasından 3 gün önce, 26 Nisan 1945’e kadar çalışmaya devam etti.

Die Welt’e göre, savcılara gaz odalarını ve krematoryuma taşınan ölü bedenleri gördüğünü söyledi.

Kamptaki tutuklular hakkında sorulan soruya, “Aynı biçimde yaşamaya ve diğer insanlar gibi çalışmaya hakları vardı. Fakat buna yalnızca Hitler ya da onun partisi karşıydı” şeklinde cevap verdi.

Bu şüphelilerin yaşı ve halsizliği nedeniyle, Nazi dönemi savaş suçlarıyla alakalı görülen en son davalardan biri olacak.

Geçen sene, bir diğer eski Stutthof muhafızı olan Johann Rehbogen davası, şüpheli mahkemede duramayacak kadar hasta olduğundan durdurulmuştu ve “Auschwitz Muhasebecisi” olarak bilinen Oskar Groening 96 yaşında hapis cezası başlamadan ölmüştü.

 

 

Ek bilgiler Reuters’tan alındı

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

 

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU