ABD Merkez Bankası’ndan sekiz yıl sonra politika değişikliği: Enflasyonun yüzde 2 hedefi üzerine çıkmasına izin vereceğiz

2012’den bu yana yüzde 2 enflasyon hedefini benimseyen Amerikan Merkez Bankası, enflasyonun hedeflenenden daha yukarı çıkmasına izin verileceğini duyurdu

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell/ Fotoğraf: Reuters

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, her yıl gerçekleşen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuştu. 

Para politikası stratejilerinde önemli bir değişikliğe gideceklerini açıklayan Powell, işgücü piyasasını ve ekonominin daha geniş kısmını desteklemek için enflasyonun hedeflenenden daha yukarı çıkmasına izin verileceğini duyurdu. 

“Yüzde 2” seviyesini “ortalama enflasyon hedefi” olarak belirlediklerini açıklayan Powell, enflasyonun yüzde 2 üzerine ılımlı seviyede çıkmasını kabul edebileceklerini duyurdu. 

Powell’ın açıkladığı “ılımlı hedef aşımının” ise uzun süre devam etmesine izin verilmeyecek. 

 2006-2014 yılları arasında Fed Başkanlığı yapan Ben Bernanke ve o zamanki Fed yönetimi, 2012’de aldıkları bir kararla enflasyon hedefini yıllık yüzde 2 olarak belirlemişti. O dönemden 2013-2019 yılları arasında ABD’de enflasyon sırasıyla yüzde 1,5, 1,6, 0,1, 1,3, 2,1, 2,4 ve 1,8 oranında gerçekleşti. 

Jerome Powell’ın açıkladığı karar, işsizlik oranları düştüğü zaman, enflasyon kötüleşmedikçe Fed’in faiz oranlarını yükseltme eğiliminin daha az olacağını, düşük faiz oranlarının uzun sürebileceği anlamına geliyor. Merkez bankası yetkilileri, geleneksel anlamda düşük işsizliğin, tehlike arz edecek seviyede yüksek enflasyona neden olabileceğine inanıyor. 

“Fed’in enflasyonu yukarı çekmesi birçokları için mantık dışı gelebilir” diyen Powell, “Ancak, sürekli olarak düşük seyreden enflasyon da ekonomi için risk oluşturabilir” ifadelerini kullandı. 

Faiz oranlarının son yıllarda önemli ölçüde düştüğünü hatırlatan Fed Başkanı “Bu durum büyümeyi ne engelledi ne destekledi. Bu seviyelerde kalmaya devam edecek gibi gözüküyor” dedi. 

Mevcut durumu  Paul Volcker’ın Fed Başkanlığı yaptığı 40 yıl öncesi ile karşılaştıran Powell, o dönem çok tartışılan bir dizi faiz artırımı kararının enflasyonu yatıştırmak için alındığını hatırlattı. 

“Yıllar boyunca demografi ve teknoloji gibi ekonominin birçok temeli değişti. Fed’in hedefini düşük seyreden enflasyona çevirdi” diyen Powell, şöyle konuştu: 
 

Bu durum, uzun vadede istenmeyen düşük enflasyon beklentilerine yol açabilir. Bu beklentiler de gerçek enflasyonu daha düşük seviyelere çekebilir ve düşük enflasyon- düşük beklenti döngüsüne sokabilir. 

Eğer aşırı enflasyonist baskılar oluşursa ve enflasyon beklentileri hedefimizin üzerindeki seviyelerde kalmaya devam ederse, merkez bankası harekete geçmekten çekinmeyecektir. 


"Maksimum istihdam seviyesi geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef olacak” diyen Powell, işsizlik oranı için bir hedef koymayacaklarını, bunun yerine tam istihdamı gerektiren tüm şartlara izin verileceğini söyledi. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU