İsviçre Federal Mahkemesi, Trabzonspor'un başvurusunu reddetti: Bordo-mavililer, Fenerbahçe'ye 17 bin İsviçre frangı ödeyecek

Fenerbahçe Kulübü, Trabzonpor'un şike iddiasıyla İsviçre Federal Mahkemesi'ne taşıdığı davanın reddedildiğini ve bordo-mavili ekibin sarı-lacivertli kulübe tazminat ödemesine hükmettiğini açıkladı

Süper Lig'de 2010-11 sezonuna damga vuran şike iddialarıyla ilgili Trabzonspor'un İsviçre Federal Mahkemesi'ne taşıdığı dava reddedildi.

Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

FETÖ kumpası olduğu tüm netliğiyle ortaya çıkan 'Futbolda Sözde Şike Davası' ile ilgili Trabzonspor Kulübü'nün, Temmuz 2017’de FIFA nezdinde başlatmış olduğu, verilen karar üzerine CAS'a taşıdığı ve 30.07.2019 tarihinde CAS’ın da yapılan başvuruyu reddetmesi ile Trabzonspor'un bu kez İsviçre Federal Mahkemesi’ne yaptığı itiraz başvurusu, reddedilmiştir.

 

 

İsviçre Federal Mahkemesi'nin dosyayı 5 hakimle ele alarak önemle incelediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Yine bu dava geçtiğimiz sene nihayete eren ve spor camiasında Pechstein & Mutu davası olarak bilinen bir diğer önemli dava sonrasında, İsviçre Federal Mahkemesi tarafından bir CAS yargılamasına ilişkin adil yargılanma hakkı bakımından inceleme yapılan ilk dava olmuştur. Bu bakımdan da önem arz etmekle birlikte sonuç olarak; Trabzonspor tarafından ileri sürülen tüm gerekçeler reddedilmiş ve Trabzonspor tarafından kulübümüze 17 bin İsviçre frangı tutarında tazminat ödenmesine karar verilmiştir. 

Açıklamada ayrıca, Fenerbahçe'nin 2010-11 sezonu şampiyonluğu ile ilgili, şu değerlendirme yapıldı:

Bu sonuçla Fenerbahçemizin alın teri ile kazandığı 2010-2011 sezonu şampiyonluğu 'bir kez daha' tescillenmiştir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Fenerbahçe ile Trabzonspor, 2010-11 sezonunda Süper Lig'in 34. haftasına 79'ar puanla girdi. 

Sarı-lacivertli ekip 34. haftada Sivasspor'a, bordo-mavili takım ise Karabükspor'a konuk oldu. 22 Mayıs 2011'de oynanan maçlarda her iki takımda rakiplerini yenerek, 34. hafta sonunda 82'şer puanla ligi tamamladı. 

O dönem uygulamada olan ikili averaja göre, rakibine üstünlük kuran sarı-lacivertliler şampiyonluğa ulaştı.

Tarihler 3 Temmuz 2011'i gösterdiğinde dönemin Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı "Futbolda Şike Operasyonu" kapsamında dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da dahil birçok isim, şike iddiasıyla gözaltına alınıp ardından tutuklandı.

Aradan geçen sürede yapılan operasyonun yargı ve emniyet içine sızan FETÖ mensupları tarafından kurgulandığı iddiasıyla dava açıldı ve bu operasyonda yer alan hakim, savcı, avukat ve emniyet müdürleri "Şike Kumpas" davasıyla yargılanmaya başlandı. 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kayıtlarında 2010-11 sezonu şampiyonu Fenerbahçe olarak tescil edildi.

Trabzonspor, konuyu önce FIFA'ya ardından CAS'a taşımış, çıkan red kararlarının ardından İsviçre Federal Mahkemesi'ne başvurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU