Berat Kandili, Kutsal Cuma ve Hamursuz... 3 Semavi dinin kutsal günü aynı güne denk geldi

Bugün Müslümanlar için Berat Kandili, Hristiyanlar için Paskalya'dan önceki "Kutsal Cuma", Yahudiler için ise Hamursuz Bayramı

19 Nisan 2019'da, üç Semavi din kendi kutsalında birleşti 

Bugün, yani 19 Nisan 2019 günü 3 Semavi din için de kutsal.

Müslümanlar için en mübarek gecelerden biri olan Berat Kandili bu gece kutlanıyor. 

 

namaz kılan çocuk - pixabay.jpg
Müslümanlar için bu gece Berat Kandili / Fotoğraf: Pixabay

 

İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biri olan Berat Kandili, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece kutlanıyor. 

Berat Arapça'da temize çıkma anlamına geliyor. İslam inancına göre, Berat Kandili’ne bereketli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi isimler verildi. Müslümanlar bu geceyi ibadet edip dua ederek geçiriyor.

Hristiyanlar da bugün Hz. İsa’nın çarmıha gerilip 3 gün sonra dirilişini anıyor. Hristiyanların, Paskalya pazarından önceki “Kutsal Cuma” anmaları da yine bugüne denk geldi.  Dünyanın pek çok yerindeki Hristiyanlar Kutsal Cuma anmaları nedeniyle hem dini ayinler yapıyor hem de Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini anlatan canlandırmalar yapıyor

 

Hindistan Kutsal Cuma - Reuters.JPG
Hristiyanların için bigün Paskalya'dan önceki cuma yani "Kutsal Cuma" - Fotoğraf- Reuters

 

19 Nisan günü Museviler için de önemli bir gün. Çünkü Museviler bugünü Hz. Musa’nın Mısır’dan ayrılıp mucizevi bir şekilde Kızıldeniz’i geçmesini anlatan Hamursuz Bayramı olarak kutluyor. Pesah ya da Fısıh olarak da bilinen Hamursuz Bayramı  Yahudi takvimindeki Nisan ayının 15. günü başlıyor ve 7 veya 8 gün kutlanıyor. Hamursuz Bayramı aynı zamanda Yahudi bayramları içinde en bilineni.

 

Hamursuz Bayramı - Reuters.JPG
Bugün Yahudilerin Hamursuz Bayramı / Fotoğraf: Reuters

 

Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU