Üsküdar’da Martı ve BinBin rekabeti: Biri açılış ücretini sıfırladı, diğeri indirime gitti

Türkiye'de mikro-mobilite giderek yaygınlaşırken bu alanda rekabet de kızışıyor. Elektrikli scooter uygulamaları Martı ve rakibi BinBin, yoğun kullanımın olduğu Üsküdar'da müşteri yarışına girdi

İstanbul’un yıllardır bitmeyen trafik sorununa 2019’un mart ayından bu yana elektrikli scooterlarla yanıt veren Martı’nın ardından, mikro mobilite piyasasının yeni elemanı yaklaşık beş ay önce sokaklara çıkan Binbin oldu. 

Pazarın büyümesi rekabeti beraberinde getirdi. Üniversite kampüslerinden sonra ilk kez Üsküdar’da sahneye çıkan Binbin, “Bulunduğunuz bölgede açılış ücreti yok” uyarısı verirken, Martı da buna karşılık açılış ücretini düşürdü.

Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’nın haberine göre Üsküdar’da elektrikli scooter kullanımı oldukça yoğunlaşmış durumda. 

Öyle ki kendi trafiğini oluşturmaya başlayan bu teknoloji en fazla  vapur iskelesinden Kuzguncuk ya da Salacak yönüne kullanılıyor. 

Martı 3 liralık "yola koyulma" ücretini 2 liraya düşürdü

Martı’ya karşılık kullanıcıların BinBin’i tercih etme nedenlerinden biri, daha hızlı olduğu için toplam ücretin düşmesi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BinBin’in iki ayrı hız modu buluyor ve hızlı modunda saatte 25 kilometre hıza ulaşıyor. Martı ise saatte 18 kilometre hıza sabitlenmiş durumda. 

BinBin, 10 dakikada iki kilometre yol giderken, Martı ise 1 kilometre gidebiliyor. Martı, kendi yerli scooter’ını üretirken, BinBin Üsküdar’da yaklaşık 8 bin liralık ithal scooter tercih ediyor.

Rekabet için pandemide fiyatları düşüren Martı’da şu anda yolculuğa başlamak 1,99 lira. Her bir dakika için 0,59 lira ücret alınıyor. 

10 dakikalık yolculuk için 8 lira ödeniyor. Daha önce yolculuğa başlama fiyatı 3 liraydı. Üsküdar’da ise Martı ve BinBin’in ücretleri aynı, yani başlangıç ücreti 1,75 lira ve dakikası 55 kuruş. 

BinBin de yerlileşecek

Mart 2019’da İstanbul Kadıköy’den başlayarak kullanıma sunulan Martı, Ankara, İzmir, İskenderun, Kocaeli, Kahramanmaraş, Bodrum, Çeşme’nin aralarında bulunduğu 12 il ve ilçeye açıldı. Şu anda 3 milyon kullanıcıya sahip. 

BinBin, pandemi dönemindeki yoğun ilgiyi görerek, İstanbul’un Üsküdar, Beyoğlu ve Fatih ilçelerinde caddelere çıktı. Şu anda 50 binden fazla kullanıcısı olan girişimin, ulaşım ücreti ise üç farklı kategoride fiyatlanıyor. 

BinBin CEO’su Kadir Abdik, kullanıcı deneyimlerine göre kaliteli ve birçok çeşit scooter kullandıklarını, kısa vadede hedeflerinin aynı kalitede yerli scooter üretmek olduğunu söyledi. Abdik, yıl sonuna kadar İstanbul’un tümüne, Samsun ve İzmir gibi illere de açılacaklarını kaydetti.

Asya Pasifik en büyük paya sahip olacak

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Üyesi Dr. Öğr. Ayşe Bengi Özçelik Grand View Research’ün bir araştırmasına dayandırarak yaptığı açıklamada 2030’da dünya çapında elektrikli scooter pazarının büyüklüğünün yaklaşık 42 milyar dolar olmasının beklendiğini söyledi. 

Bu pazarda en büyük pay ise Asya Pasifik bölgesinin olacak. 

ABD’nin batı yakasında başlayan elektrikli scooter hikayesinin, bugün dünyada 100’den fazla şehre yayıldığını belirten Özçelik, Dünya’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: 
 

Özellikle karbon ve sera gazı emisyonu ve gürültü kirliliği gibi çevresel etkenler, yakıt maliyetleri, kalabalık şehirlerdeki zaman yönetimi faktörleri; bu kullanımı basit ve eğlenceli araçları çekici kılıyor. 

Türkiye’de yeni oyuncuların girişiyle pazar genişlemeye hızla devam ediyor. İstanbul’da BinBin de sokağa çıktı. Ankara’da Palm ve Martı rekabeti de dikkat çekiyor. 

Kullanıcıların yorumlarından anlaşıldığı üzere daha önce elektrikli scooter kullanıcıları, yeni markalarla da tanışarak karşılaştırmalı bir değerlendirme yapıyor. 


“Türkiye’de 14,5 milyon dolar yatırım yapıldı” 

Pazarı hızla büyüyen elektrikli scooterlar'ın hem tüketicileri hem yatırımcıları harekete geçirdiğinin altını çizen Startups Watch Kurucusu Serkan Ünsal ise Türkiye’de şimdiye kadar mobility girişimlerine yaklaşık 14,5 milyon dolar yatırım yapıldığına dikkat çekti. 

Ünsal, özellikle pandemi etkisiyle kullanımların tüm ülkelerde daha da artacağının öngörüldüğünü ifade etti.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU