Üniversite deneylerinde tavşanlara işkence yapıldığı iddia edildi

Hayvanlar üzerinde, gözüne sentetik yapıştırıcı sıkıldıktan sonra kapalı kalması için göz kapaklarının dikilmesi gibi ürkütücü deneyler yapılıyor

İngiliz üniversiteleri kolera gibi ölümcül virüsler enjekte edilen tavşan deneyleri konusunda şeffaf bilgi vermiyor / Fotoğraf: The Independent 

Geçen yıl İngiliz üniversitelerinde yüzlerce tavşan üzerinde çeşitli ölümcül deneyler uygulandığı ortaya çıktı.

Üstü kapatılan bazı araştırma belgelerini ortaya çıkaran Animal Justice Project’in (Hayvanlara Adalet Projesi - AJP ) iddiasına göre, denek hayvanlardan bazılarına kolera virüsü bazılarınaysa ölümcül başka virüsler verilirken, bir kısmının da gözleri kapalı kalacak şekilde dikildi.

Tavşanlar üzerinde uygulanan bu “modası geçmiş faydasız” deneylerle ilgili şeffaflık çağrısında bulunan AJP’nin iddiasına göre geçen yıl:

  • Nottingham Üniversitesi’nde 60 yavru tavşana, ishal, kusma ve susuzluğa neden olan kolera virüsü enjekte edildi. Eğer “insani müdahalede” bulunulmasaydı yavrular aşırı susuzluk, tansiyon düşüklüğü ve düzensiz kalp atışı nedeniyle ölmüş olacaklardı.
  • Liverpool Üniversitesi’nde, mantar hastalığına yol açmak ve gözlem yapmak amacıyla 18 tavşanın omurgasına, 10 gün boyunca her 2 günde bir bakteri enjekte edildi ve hayvanlardan bazıları deneyin başlangıç aşamasında öldü.  
  • Londra Üniversitesi’nde araştırmacıların, “travmatik” göz ameliyatı uygulamak için önce tavşanların gözlerini uyuşturup sonra kapalı kalacak şekilde diktikleri ortaya çıktı. Protez göz yerleştirilen 6 tavşan bir ay sonra öldü.
  • Sheffield Üniversitesi, Hindistan’da 14 tavşanın birer gözüne sentetik yapıştırıcılar sıkılarak gözlerinin dikildiği bir araştırma yürüttü. Bunlardan 10’unun gözünde göz merceği doku bozulması ve pıhtı oluştu. AJP’nin raporunda, “Bu hayvanlar hapsedildikleri boş metal kafeslerde ve hatta bağlı tutuldukları boyunduruklarda göz yanmasına ve çok büyük acıya maruz bırakıldı” ifadeleri yer aldı.
  • Leicester Üniversitesi’nde İngiliz Kalp Vakfı tarafından desteklenen bir araştırma için en az 64 tavşan öldürüldü. Kings College Üniversitesi’de yapılan bir araştırmadaysa dişler üzerinde oluşan plakları incelemek için tavşanların önce kalp damarlarına zarar verildi ve sonra yüksek yağlı perhiz uygulandı.

Durham Üniversitesi deneyleri için 26 Leicester 68, Sheffield 59, Nottingham 40 ve Liverpool Üniversitesi de 122 tavşan kullandı.

AJP’nin açıklamasına göre 2010’dan beri deneylerde hayvan kullanılmamasını öngören yasa üzerine düzenlemeler sürüyor ancak yasal yaptırım hala yürürlüğe girmedi. İngiliz hükümetinin raporuna göre, 2017’de laboratuarlarda kullanılan denek tavşan sayısı 9 bin 498.

AJP’den Claire Palmer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ortaya çıkardığımız buna benzer şekilde rahatsız edici daha pek çok hayvan deneyi var. Tavşanlar bazılarınızın evini bile paylaştığı çok sevilen hayvanlar. Üniversitelerin tavşanlara ne yaptığını bize söylememesi oldukça endişe verici. Talep etmemize rağmen kamuya açık bilgi paylaşımını reddediyor ve bazı sayıları online paylaşacaklarını söyleyip soruları savuşturmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Öte yandan, AJP üyelerinden bazıları Alice Harikalar Diyarı’ndaki Beyaz Tavşan kostümlerini giyip Nottingham Üniversitesi’nde yerde "ölü gibi” uzanarak hayvanların deneylerini protesto etti. Benzer bir protesto Liverpool Üniversitesi’nde de Paskalya bayramı öncesi cuma günü gerçekleştirilecek.

Understanding Animal Research (Hayvan Araştırmalarını Anlama) organizasyonu yöneticilerinden Wendy Jerret ise üniversiteler adına konuşarak bilgi saklanmadığını söyledi.

Üniversitelerin hayvan deneylerinde şeffaf hareket ettiğini belirten Jerret, İngiltere’deki tavşanların sadece yüzde 0,3’ünün araştırmalarda denek olarak kullanıldığını ve bu kullanım oranının da sadece yüzde 25’inin üniversitelere ait olduğunu ifade etti.

Yeni bir aşının çocuklarda ateşe sebep olup olmayacağını test etmenin hayvan deneği kullanımından başka bir yolu olmadığının altını çizen Jerret, tavşanların “sadece güvenilirlik testi” için kullanıldığını söyledi.    

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hindistan’ın tavşan denekler kullanarak yürüttüğü kolera çalışmaları örneğini veren Nottingham Üniversitesi sözcülerinden biriyse, bu çalışma sonucunun milyonlarca hastanın tedavi edilebilmesi adına hayati önem taşıdığını ifade etti.

Üniversitelerden bazıları da, hayvan denek araştırmalarının büyük hastalıkların tedavisinde çığır açan gelişmeler sağladığını ve bunlar sayesinde bazı ölümcül hastalıkların tedavisinin mümkün hale geldiğini belirtti.  

İngiltere’deki akademik kurumlarda tavşanlar üzerinde her gün 26 deney uygulandığı düşünülüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU