810 bin sandık, 192 milyon seçmen… Endonezya Devlet Başkanını seçti

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan 17 bin adalı Endonezya iki adayın yarıştığı seçimlerde oyunu kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre mevcut Devlet Başkanı Widodo seçimi kazandı

192 milyon 800 bin rakamı ile en kalabalık seçmen sayısına sahip ülke özelliği olan Endonezya’da sonuçlar resmi olarak açıklanmasa da Widodo oyların yüzde 54,50’sini aldığını açıkladı ve zaferini ilan etti.

Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) adayı mevcut Devlet Başkanı Widodo açıklamasında, 12 anket şirketinin açıkladığı verilerde resmi olmayan sonuçlara göre, rakibi ana muhalefet Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Prabowo Subianto’nun yüzde 45,50'lik oyuna karşılık yüzde 54,50 oy oranına ulaştığını duyurdu. 
 

endonezya seçim Devlet Başkanı Joko Widodo AA.jpg
Mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo / Fotoğraf: AA


Hızlı seçim sonuçlarının rakamları açık bir şekilde gösterdiğini aktaran Widodo, en kısa sürede Yüksek Seçim Kurulunun (KPU) resmi sonuçları açıklamasını beklediklerini söyledi. 

Widodo'nun rakibi Subianto ise daha önce yaptığı açıklamada, seçim ekibinin verilerine göre yüzde 62’nin üzerinde oy alarak seçimi kazandığını savunmuştu. Subianto, Widodo'nun kazandığını gösteren anket şirketlerini "yanlı olmakla" ve "partizanlık yapmakla" suçladı. 
 

endonezya seçim Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Prabowo Subianto AA.jpg
Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Prabowo Subianto / Fotoğraf: AA


Ülkede ilk kez devlet başkanlığı ile milletvekili seçimi aynı günde yapıldı. 190 milyondan fazla seçmen iki devlet başkanı ve 245 bin 106 milletvekili adayı için oy kullandı. Anket şirketleri seçime katılım oranının yüzde 80 civarında olduğunu açıkladı.

Seçim için 809 bin 500 seçim merkezi kuruldu, 10 binden fazla kişi sandıklarda görev almak için gönüllü oldu. Sandık güvenliği amacıyla görevlendirilen 350 bin polis ve askere ilaveten 1.6 milyon paramiliter güvenlik görevlisi seçimlerde görev yaptı.
 

endonezya seçim 6 AA.jpg
19 milyondan fazla seçmen iki devlet başkanı adayı için oy kullandı / Fotoğraf: Reuters


Seçimde objektiflere renkli görüntüler de yansıdı. Endonezya'nın 17 bin adasından biri olan Bali'de insanlar oy kullanırken süper kahraman kostümleri giydi.
 

endonezya seçim 2 Reuters.jpg
Ülkenin Bali Adası'nda seçmenler süper kahraman kostümleri ile oy kullandı / Fotoğraf: AA


20 bin 538 koltuk için seçim

Milletvekili seçiminde; Temsilciler Meclisinde 575, Bölgesel Temsilciler Konseyinde 136, eyalet, il ve ilçeleri de kapsayan yerel yönetim meclislerindeki milletvekilliği için de toplam 19 bin 817 sandalye bulunuyor.

Endonezya’da 2014'teki başkanlık seçiminde, oyların yüzde 53,15'ini alan Widodo devlet başkanı seçilmiş, Subianto ise oyların yüzde 48,85'ini almıştı.  
 

endonezya seçim 5 AA.jpg
Fotoğraf: AA


Yüksek Seçim Kurulunun, resmi seçim sonuçlarını 22 Mayıs’a kadar açıklaması bekleniyor.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU