Kılıçdaroğlu CHP’li belediye başkanlarına görevdeyken esas almaları gereken ilkeleri gönderdi

CHP lideri asgari ücretin 2 bin 200 lira olarak uygulanmasını, kadın çalışanlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde izin verilmesini istedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 11 büyükşehir, 10 il, ilçe ve belde belediye başkanlarına dikkat etmeleri gereken temel ilkeleri gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bütün CHP’li belediye başkanlarına gönderilen “10 Temel İlke” başlıklı belgede yolsuzlukla mücadele, personele ayrımcılık yapılmaması, liyakat ve şeffaflık gibi konularda dikkate edilmesi gerektiği yer aldı.

Kılıçdaroğlu, Temel İlkeler Belgesi’nin girişindeki mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Çok zorlu koşullarda gerçekleşen bir yerel seçimi geride bıraktık. Halkımız 5 yıl için yetkiyi size verdi; ‘baharı sürekli kılmak’ artık sizin göreviniz. Verdiğimiz sözleri tutma zamanı... Sizlerin, bu 10 temel ilkeye uymanız, ‘baharın sürekliliği’ açısından çok önemlidir. Kaldı ki bu 10 temel ilke, halkımızla belediye arasındaki karşılıklı güvenin pekişmesini de sağlayacaktır. Bu temel ilkelere uyum, aynı zamanda CHP’li belediyeler arasında uygulama birliğini de sağlayacaktır. Kuşkusuz bizler de bu 10 temel ilkenin takipçisi olacağız. Sizlere güveniyor, görevinizde başarılar diliyor, saygılar sunuyorum.” 
 


“Belediye Başkanlarının Göreve Başlarken Dikkate Alması Gereken 10 Temel İlke” başlığıyla gönderilen belgedeki ilkeler şu şekilde: 

1- Tüm söylemleriniz olumlu-pozitif olmalı. Önyargılarla, "devri sabık" yaratmak gibi düşüncelerden özenle kaçınılmalı. Elbette yolsuzluklarla mücadele yapılacak, yolsuzluğa izin verilmeyecektir Ancak bu konuda bir denetim yapılacaksa, mutlaka yetkin kişiler görevlendirilmeli, adaletli olunmalı.

2- Bir ihbar furyası ile karşılaşabilirsiniz. Belgesiz ve isimsiz hiçbir yazı, ihbar ciddiye alınmamalı. Tüm uygulamalarınız vicdana, ahlaka ve hukuka uygun olmalı. Aksi halde çok zaman kaybedersiniz. Oysa zaman kaybetme lüksümüz yok. Çünkü vatandaş için yapacağımız çok şey var.

3- Belediye personeline ayrımcılığa uğramayacakları, özlük haklarının korunacağı, görevlerini sürdürecekleri, kimsenin işiyle, aşıyla uğraşılmayacağı bildirilmeli.

4- Atamalarda mutlaka liyakat esas alınmalı, partizanca uygulamalara fırsat verilmemeli.

5- Önceki dönemde başlatılmış proje ve faaliyetler kamu yararına aykırı olmamak şartıyla devam ettirilmeli.

6- Harcamalar, yatırımlar, mali disiplin içerisinde şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde yapılmalı. Bütçe harcamalarıyla ilgili olarak belirli aralıklarla, belde sakinleri ve kamuoyu mutlaka bilgilendirilmeli.

7- Belediyede çalışan personelin asgari ücreti en az 2 bin 200 lira olarak belirlenmeli ve düzenlemenin Ocak 2019'dan itibaren geçerli sayılması hususunda gerekli çalışmalar en kısa sürede tamamlanmalı.

8- Ulaşımın dini ve milli bayramlarda ücretsiz olması konusunda belediye meclislerinden karar alınmalı. Özellikle gençlerin ve çocukların okul servisi ile toplu taşıma masraflarını en aza indirmek için gerekli çalışmalar en kısa sürede tamamlanmalı.

9- İstihdam politikalarında ve toplu sözleşmelerde dezavantajlı gruplar ile kadınlar lehine irade ortaya konulmalı. Örneğin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın çalışanlara izin verilmeli.

10- Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde hangi partiden olursa olsun, ilçe belediyeleriyle eşgüdüm ve uyum içinde olunmalı. Kimseyi ötekileşmeyeceğiniz gibi, ilçe belediyeleri de ötekileştirilmemeli.
 


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıda “Belediye başkanlarımız bu 10 temel ilkeyi masasının üstünde tutacak. Her hafta mutlaka bir kez okuyacak. Dolayısıyla halka verdiğimiz taahhüdün ne kadar değerli olduğunu ve taahhütlerin tutulmasının da siyaseten ne kadar önemli olduğunu kamuoyuna duyurmak zorundayız" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU