AB karşıtı sağ partiler, Avrupa Parlamentosu’nda çoğunluğu ele geçirebilir

Mevcut 3 grubun birleşmesi halinde, sağ partiler parlamentoya hakim olabilir

Matteo Salvini, Harald Vilimsky, Geert Wilders, Marine Le Pen ve Frauke Petry, 21 Ocak 2017'de, Koblenz'de düzenlenen Avrupa sağ partileri konferansında selfie çekiyor

Avrupa Birliği’nin (AB) birliğe karşı olan popülist sağ partileri, birleşmeleri halinde gelecek ay yapılacak seçimlerinden ardından, Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu olabilir.

Son anketlere göre, AB karşıtı sağ partiler Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi için Avrupa (EFDD), Avrupa Muhafazakarları ve Reformcuları (ECR), Özgürlük ve Uluslar için Avrupa (ENF) parlamentoda toplam 184 sandalye elde ediyor.

Parlamento yetkililerinin hesaplamalarıysa, grupların birleşmesi durumunda parlamentonun en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) önüne geçtiğini gösteriyor.

Merkez sağ parti EPP’nin 180 sandalye kazanacağı tahmin edilirken, merkez soldaki sosyalist grubun 149 milletvekili çıkarabileceği öngörülüyor.

Matteo Salvini ve Viktor Orban gibi sağcı liderler, AB kurumlarının yönetimini ele geçirmek için kıta genelindeki AB’ye karşıt ya da mesafeli olan göçmen karşıtı, aşırı sağ partilerin tek bir “eksen”de birleşmeleri çağrısında bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon da bu grupları bir araya getirmek istediğini söyledi. Ancak partiler Bannon’ın önerisine soğuk bakıyor.

Popülistler kurmaya yönelik niyetlerini dile getirse de ECR, ENF ve EFDD arasındaki fikir ayrılıkları ve rekabet, bu grupların pratikte tek bir partide birleşmelerini imkansız kılıyor.

Bu gruplar arasından İngiltere’nin Muhafazakar Partisi gibi bazı partiler kendilerini daha “ılımlı” görüyor. Ayrıca bunlar, her ne kadar AB ve göçmen karşıtlığı konularında ortaklaşsa da Fransa’da Marine Le Pen’in liderlik ettiği Ulusal Cephe gibi gruplarla yan yana gelmesi zor.

Öte yandan, ECR’deki muhafazakarların müttefiklerinden Danimarka Halk Partisi gibi bazı partilerse ortak çatıda yer alabileceklerini ve ortak mitinglere katılabileceklerini belirtti.

 

 

Parlamentoda AB karşıtı grupların ne kadar büyüyeceği, kısmen İngiltere’nin seçimlere katılımına bağlı olacak. Çünkü İngiltere’deki Bağımsızlık Partisi (Ukip), Brexit Partisi ve Muhafazakar Parti bu grupların en az birinde temsil ediliyor.

Bunun yanında, İngiltere’nin seçimlere katılması, merkez soldaki sosyalist grubun da lehine. Söz konusu grup Yeşiller, İskoç Ulusal Parti ve Plaid Cymru’nun ortak çatısı olan Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı ile İşçi Partililerden faydalanabilir.

Öte yandan merkez sağın Avrupa Komisyonu başkanlığını sürdüreceği tahmin ediliyor.

Çünkü AB’nin “Spinzenkandidat” adlı sisteminde, parlamentoda en çok oyu alan siyasi partinin gösterdiği aday, üye devletler onayladığı takdirde Avrupa Komisyonu başkanı oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez soldaki sosyalist grupsa, İşçi Partililerin yardımıyla bu kez komisyon başkanlığını kapmayı umuyor. Ancak son tahminler EPP’nin önde olduğunu yönünde.

YouGov’un Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik İngiltere’de yaptığı son ankete göre, Brexit Partisi’nin oy oranı yüzde 23’ken İşçi Partisi yüzde 22’yle 2. parti durumunda. Yüzde 17 oy oranına sahip Muhafazakar Parti’yi, yüzde 10’la Yeşiller ve yüzde 9’la Liberal Demokratlar izliyor. Change UK’nin yüzde 8, Ukip’in ise yüzde 6 oy oranı bulunuyor.

Avrupa Parlamentosundaki sandalye dağılımına yönelik perşembe günü paylaşılan tahminler, parlamentodaki yetkililer tarafından, kıta genelindeki 28 farklı ulusun kamuoyu yoklaması baz alınarak hesaplandı.

23 Mayıs perşembe günü başlayacak olan Avrupa Parlamentosu seçimleri, oyların sayılacağı 25 Mayıs pazar akşamına kadar sürecek. İngiltere o zamana kadar AB’den ayrılmazsa seçimlere katılacak. Ancak Brexit de giderek güçlenen bir olasılık.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU