Hindistan'daki dünyanın en uzun seçimlerine şiddet olayları gölge düşürdü

Batı Bengal ve Keşmir’de rakip parti tarafları çatışırken, kimi yerlerde de elektronik oy verme makineleri paramparça edildi. Yeni Delhi’deyse basın toplantısı sırasında Hindistan Halk Partisi sözcüsüne ayakkabı fırlatıldı

Hindistan'da 19 Mayıs'a kadar sürecek dünyanın en uzun seçiminde 900 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor / Fotoğraf: Reuters

Adam Withnall - The Independent

Hindistan’da 6 hafta sürecek oy verme işlemlerinin 2. gününde bazı bölgelerden şiddet haberleri geldi.

Karışıklıkların yaşandığı Batı Bengal’de rakip parti taraftarları arasında çatışma patlak verdi. Adaylardan birinin arabasının camları tuzla buz olurken, olaylar sırasında elektronik oy verme makinelerinden bazıları da parçalandı.

Öte yandan seçimin 2. gününde bazı bölgelerde katılım yüzde 70’lerin üzerine çıkarken, ayrılık yanlılarının boykot çağrısı yaptığı Cammu Keşmir’in Srinagar şehrindeyse yüzde 12'de kaldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’a konuşan bir polis yetkilisi, kentte güvenlik güçlerine yönelik “en az 40” ayrı taş atma vakası yaşandığını söyledi. 

Diğer taraftan polis ekipleri, Srinagar’da oy verme işlemlerini engellemeye çalışan protestoculara göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti. 

ABD merkezli Associated Press ajansı Keşmir’in Srinagar ve Bugdam bölgelerinde oy verme merkezlerinin çoğunun terk edilmiş halde olduğunu, buralarda seçmenden çok silahlı polis, paramiliter asker ve sandık görevlisinin görüldüğünü aktardı.

Öte yandan Keşmir vadisinin büyük kısmında önceki gece cep telefonu hizmetlerinin tedbir amaçlı kesildiği belirtildi.

Seçim atmosferinin en çok konuşulan olaylarından biri de Yeni Delhi’de yaşandı. Hindistan Halk Partisi’nin (BJP) adaylarını açıklayacağı basın konferansı sırasında parti sözcüsü ve milletvekili GVL Narasimha Rao’ya ayakkabı atıldı.

Eylemi yapan kişi, güvenlik görevlileri tarafından apar topar salondan çıkarıldı. Hindistan’da yayın yapan Press Trust of India (PTI) haber ajansı, saldırganın bir doktor olduğunu kaydetti.

Kamuoyu anketi yapan kuruluşlara göre bu seçimlerde halkın oy tercihinde en çok işsizlik ve istihdam meselesinin etkili olacağı belirtiliyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU