Notre Dame yangınının ardından siyahilerin ABD’de kundaklanan kiliselerine de bağış yağdı

Online bağış platformundaki kampanya yaklaşık 1,4 milyon sterlin (yaklaşık 10 milyon TL) toplamayı hedefliyor

Bu kiliseler siyahi ailelerin nesiller boyu ibadet ettikleri yerler arasındaydı

Karen Zraick – The Independent

Notre Dame Katedrali’ndeki yangın, tarihi yapının eski günlerine kavuşması için milyonlarca euroluk bağış sözünü beraberinde getirdi.

Katedral için yapılan bağışlar, binlerce kilometere uzaklıktaki ABD’de kundaklama sonucu yanan küçük kiliseler için de benzer bağışlar yapılmasını sağladı.

Louisiana eyaletinde siyahilerin gittiği, yangında tahrip olmuş 3 kilise için yapılan kitlesel fonlama kampanyasında sosyal medya desteğiyle 940 bin dolar (yaklaşık 5,5 milyon TL) toplandı.

Online bağış platformunu kullanan birçok kişi, ünlü katedrali yeniden inşa etmek için 100 milyonlarca euro bağış sözü verilirken, Louisiana’daki küçük kiliselerinse hala yardım için çabaladığına işaret etti.

Kaliforniya Monterey’de yaşayan profesör Jessica Piombo, kampanyanın internet sayfasında “Bu toplumların, insanların kendilerini ve neler yaşadıklarını önemsediklerini bilmeleri gerekiyor. Ufacık bir katkı bile işe yarıyor” ifadelerini kullandı. 

Bağış kampanyası, güneybatı Louisiana’da 3’ünün yanmış olduğu 54 Baptist kilisesini bünyesinde barındıran 7. Bölge Baptist Derneği (Seventh District Baptist Association) tarafından GoFundMe isimli online bağış platformunda başlatıldı.

Dernek, bağışların yıkılan yerlerin yeniden inşası ve oturulan sıraların, ses sisteminin ve müzik enstrümanlarının yenilenmesi için kullanılacağını belirtti.

Kampanyanın sayfasında salı günü toplanan rakamın 92 bin 939 dolara (536 bin TL) ulaştığı görüldü.

Küçük miktardaki bağışlarla bu rakam her geçen gün arttı.

GoGundMe sözcüsü, tüm eyaletlerden bağışların geldiği söz konusu kampanyaya şu ana kadar 15 binden fazla insanın katıldığı bildirdi.

Kampanyayı Twitter’da paylaşan isimlerin arasında eski ABD Dışişleri Bakanı ve First Lady Hillary Clinton, gazetecilerden Yashar Ali ve Jake Tapper gibi isimler bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lafayette’nin kuzeyindeki St. Mary, Greater Union ve Mount Pleasant kiliselerindeki yangınlar 26 Mart, 2 ve 4 Nisan tarihlerinde meydana geldi.

Bu kiliseler siyahi ailelerin nesiller boyu ibadet ettikleri yerler arasındaydı.

Kiliseleri kundakladığından şüphelenilen şerif yardımcısının oğlu 21 yaşındaki Holden Matthews, kundaklama ve nefret suçuyla suçlanıyor.

 

 

St. John Baptist Kilisesi’nin papazı da olan 7. Bölge Baptist Derneği Başkanı Freddie Jack, kundaklamalar sonrası mobilyaları kurtarılan tek kilisenin Mount Pleasant olduğunu söyledi. Jack, “St. Mary ve Greater Union kiliselerininse kapkara kömür haline geldiğini görüyorsunuz. Her 3 kilise de tamamen kaybedilmiş durumda” dedi.

Kiliseler sigortalanmış olsa da sigortalıya ödenecek para sınırlı. Greater Union kilisesi yakın zamandaki restorasyon çalışmaları için aldığı krediyi de ödüyordu.

Yeni yapılan kiliselerin Katrina kasırgasından sonra zorunlu kılınan katı bina mevzuatına uyması gerektiğinin altını çizen Jack, bunun da işleri kendileri için daha da zorlaştırdığını dile getirdi.  

Freddie Jack kampanyayla ilk etapta 600 bin dolar (yaklaşık 3,5 milyon TL) bağış toplamayı hedeflese de önceki kilisesini inşa ederken edindiği tecrübeden yola çıkarak bu rakamı 1,8 milyon dolara (yaklaşık 10 milyon TL) yükseltti.

Yanan kiliselerin papazlarıyla pazartesi günü bir araya gelen Jack, toplanan rakamın 3 kilise arasında bölüşüleceğini belirtti. Kiliselerin 100’den fazla sabit üyesi bulunuyor.

Önlerinde uzun bir yol bulunduğunu ifade eden Jack, “Kiliselerin tam olarak yeniden inşa edilmesi zaman alacak ancak insanların cömertliği çok şey ifade ediyor” diye konuştu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU