Suriye'deki cihatçılar bitcoin'e yöneldi

Kripto paraya başvuran militan grupların sayısı gün geçtikçe artıyor

Suriye'de bazı gruplar, sanal para birimleri üzerinden bağış çağrısında bulunuyor / Fotoğraf: AFP

Suriye’deki güçlü bir cihatçı grup, takipçilerini son 10 yılın en büyük icatlarından biri olarak nitelendirdiği bitcoin'i kullanmaları konusunda teşvik ediyor.

Aralarında eskiden El Kaide’ye bağlı olanların da yer aldığı isyancı grupların çatı örgütü Heyet Tahrir Şam (HTŞ), geçen hafta sonu yayımladığı haftalık dergide kripto paranın meziyetlerinden övgüyle bahsetti.

Bitcoin'in bir dizi avantajını listeleyen makale, (kripto paranın) sağladığı anonimlik ve kullanımında kısıt olmaması sebebiyle "güvenli" olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halihazırda, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib vilayetini kontrol eden HTŞ, ülkenin Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirme amacını halen sürdüren muhalif güçler içinde en kuvvetli olanı. Gelirinin çoğunu kontrolündeki bölgelerde yaşayanlardan topladığı vergi ve gümrük tarifesinden sağlayan grup, uluslararası Aşırılıkçılıkla Mücadele Projesi'ne (CEP) göre Körfez ülkelerindeki özel bağışçılarından gelen düzenli finans akışından da istifade ediyor.

Grup geçtiğimiz yıl boyunca, bölgeyi geri almak için saldırıya geçme tehdidinde bulunan Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya’nın artan baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Öte yandan HTŞ, kripto paranın nimetlerinden faydalanan tek militan grup değil elbette. Geride kalan birkaç yılda pek çok grup, sanal para birimleri üzerinden bağış çağrısında bulundu.

IŞİD destekçileri, 2014 gibi erken bir dönemde dahi gruba bitcoin bağışlarının nasıl yapılacağına dair internet üzerinden özel dersler veriyordu. Kasım 2018'de Pakistan kökenli Amerikalı bir kadın, bitcoin üzerinden IŞİD için kara para akladığı gerekçesiyle hapse mahkum edildi. Geçen ay da Filistinli Hamas grubu, ocakta başlattığı kitlesel fon kampanyası kapsamında destekçilerini bitcoin üzerinden destek sağlamaya teşvik eden bir video yayınladı.

ABD Hazine Bakanlığı artan tehdide önlem olarak geçen yıl ilk kez kripto para cüzdanı adreslerine yaptırım uygulamıştı. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU