Milyoner olması Bernie Sanders’ın amacına zarar vermez, faydası bile var

Sanders gibi modern koşullarda büyümüşseniz seçme şansınız vardır. En kolay seçenekse, insanları kendi talihsizlikleri yüzünden suçlamaktır

2016 seçimlerinde Demokrat Parti için yarışma şansını Hillary Clinton’a kaptıran Sanders, 2020 seçimleri için de aday / Fotoğraf: Reuters

İsyankar başkan adayı ve Amerikan solunun bayraktarı Bernie Sanders’ın kısa bir süre önce yayımladığı vergi beyannameleri şok edici bir noktayı ortaya koyuyor: Bernie Sanders bir milyoner! 

Kendisini “Demokrat sosyalist” ilan eden Sanders’ın açıkladığı gelir, onu eleştirenlerin yeniden homurdanmasına neden oldu.

Peki bu insanlar Sanders’a nereden vuruyor? Çoğu Amerikalının standartlarına göre kalantor olması Bernie’nin vermek istediği mesajı baltalıyor. Toplumun en zengin ‘yüzde birlik’ kısımda yer aldığı halde nasıl olup da etrafta fakirleri ve mülksüzleri savunarak dolaşabiliyor? Size söyleyeyim, o bir sahtekar! O bir sahtekar!

Meseleye bir polemik olarak bakıldığında ortada Donald Trump’ın göçmen politikasından bile daha fazla açık var. Ancak onu eleştirenler polemiklerle ilgilenmediğine göre bu durum sizi hayrete düşürmemeli. Sanders’ı şişe geçirmek istiyorlar. İşin daha da şaşırtıcı yanı, şimdi onun bir yüz karası olduğunu da anladılar.

Yani diyeceğim o ki bu ne cüret? Kulübümüze katıldıktan sonra ortalama Amerikalıları umursamaya devam ederek kuralları çiğnemeye nasıl cesaret edebiliyor? Hayal kırıklığı yaratıyor. Ronald Reagan ele geçirmeden önce Cumhuriyetçi Parti’nin hafif sağında kalan bugünün bizim gibi insanları, toplumsal vicdana sahip olduğu izlenimi vermek istiyorsa Demokratlarla iyi geçinmeli. Yapacağımız iş kesinlikle, zengin kişiler ve zengin kurumların daha yüksek vergi vermesini tartışmak, evrensel sağlık hizmetlerini savunmak, daha iyi maaş ve ücretsiz üniversite çağrısı yapmak ya da Bernie’nin susmak bilmediği diğer konuları ağzımıza almak olmamalı.

Fox News kanalının tartışma programına katılan Sanders (her ne kadar aynı zamanda ABD Senatosu üyesi olarak iyi bir maaş alıyor olsa da) çoğu, dünya çapında en çok satanlar listesine giren kitabından gelen yeni serveti için özür dilemeyeceğini söyledi.

Ayrıca neden dilesin ki? Bunu önermek bile başlı başına tuhaf. Gerçek şu ki hala aynı şey uğruna, yani kendisinin aksine ekonomideki büyümeden payını alamayan Amerikalı kitleleri tek vücut haline getirecek silkelenme adına mücadele veriyor. 

Bu da kendisini eleştirenlerde olmayan bir özelliğe sahip olduğunu gösteriyor: Prensip. Sanders, Amerikan siyasetinde pek çok kişinin yaptığının aksine kurumsal bağışçıların sözcülüğüne yeltenip prensiplerinin sulandırılmasına izin vermiyor.

 

 

Sanders’ın motivasyonunun arkasındaki temel faktörlerden biri de “Devrimimiz: İnanılacak Bir Gelecek” (Our Revolution: A Future to Believe In) kitabında bahsettiği çocukluğu. Ayın başından sonuna zor zar geçinen bir ailede büyüdü. (Bu duyguyu iyi bilirim)

Böylesi koşullarda büyüyüp ardından kendinizi daha iyi bir yerde bulursanız seçme hakkına sahip olursunuz. Kendinizi tebrik edebilir ve hala hayat mücadelesi verenlere nutuk çekebilirsiniz. En çok satanlar listesinin bir diğer kitabı “Hillbilly Elegy”nin yazarı JD Vance bu konuda iyi bir örnek. ABD’nin nispeten eski ve ağır sanayilerini barındıran kuzeyinde büyümüş biri olan Vance, geldiği yerde yaşanan talihsizlikleri genellikle bölge halkının suçu sayıyor. Muhafazakar Cumhuriyetçi ve geleceğin tartışmalı başkan adayı, oradan çıkarken kendisini kollayan güçlü büyükannesine ne kadar teşekkür etse az. En nihayetinde başarılı bir risk sermayedarına dönüştü.

Onun yerine Bernie gibi, kendi hataları olmamasına rağmen hala ekonomik şartların getirdiği zorluklarla boğuşan insanlar için savaşmaya devam edebilirsiniz. Bu ikincisi, çok daha asil bir yoldur.

Tam bu noktada, siyasi görüşü nedeniyle bazen Bernie’nin bugün karşılaştığı sert eleştirilere maruz kalan efsanevi teknik direktör ve ömür boyu İngiliz İşçi Partisi üyesi Brian Clough’ın bir sözü aklıma geldi. 

Kendisini eleştirenlere, “Tabii ki şampanya sosyalistiyim. Benimle iyi bir Muhafazakar Partili arasındaki fark, onlar parayı ceplerinde tutarken benim paramı paylaşıyor olmam” diyerek çıkışmıştı.

Bu, Bernie’nin de kolayca benimseyebileceği türden bir tavır.

Dahası Trump’ın ısrarla yapmayı reddettiği bir şeyi yapıp vergi beyannamelerini açıklamasaydı toplumun “yüzde birinin” içinde olduğu biliyor olmazdık şüphesiz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Özlem Sakın

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU