Eski Beyaz Saray yetkilisi: Trump "kirli ve yoksul" gördüğü Porto Riko'yla Grönland'ı takas etmek istedi

Maria Kasırgası 2017'de Porto Riko'yu enkaza çevirdiğinde yaklaşık 3 bin can kaybına yol açmıştı

Donald Trump'ın Porto Rikolu afetzedeler kağıt havlu fırlattığı bu görüntüler büyük tepki çekmişti (Reuters)

Eski üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Donald Trump'ın Karayipler’de bulunan Porto Riko'yu "kirli" ve "yoksul" bir yer olarak gördüğü için satmak ya da Grönland'la takas etmek istediğini söyledi.

Eski İç Güvenlik (DHS) Bakanı Kirstjen Nielsen'in Özel Kalem Müdürü olarak hizmet etmiş olan Miles Taylor, ABD Başkanı'nın bu yorumları Ağustos 2018'de, Maria Kasırgası'nın Porto Riko'yu harap etmesinin üzerinden bir yıl bile geçmemişken yaptığını belirtti.

Taylor çarşamba günü MSNBC'ye yaptığı açıklamada, "Grönland'ı satın almak istemekle kalmadı, gerçekten Porto Riko'yu satıp satamayacağımızı görmek istediğini de söyledi" dedi.

Acaba Porto Riko'yu Grönland'la değiş tokuş edebilir miydik, çünkü, onun sözleriyle, Porto Riko kirliydi ve halkı yoksuldu.

Geçen günlerde Joe Biden'ın başkanlık kampanyasına destek veren Taylor'ın bu yorumları, görünüşe bakılırsa geçen ay New York Times'ın (NYT) haberinde yer alan iddiaları doğruluyor. NYT'nin haberinde, Beyaz Saray yetkililerinin Porto Riko'yu satma önerisini hiçbir zaman ciddiye almadığı belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylül 2017'de Dominika, St Croix ve Porto Riko'yu yıkıp geçen Maria, ölümcül seviyeyi gösteren Kategori 5'te tanımlanan bir kasırgaydı. Adaları etkileyen en büyük doğal afetlerden biri sayılan Maria, 2004'te Jeanne Kasırgası'nın bölgeyi vurmasından sonra Atlantik'te meydana gelmiş en yıkıcı kasırga olarak görülüyor.

ABD topraklarında yer alan Porto Riko'da milyarlarca dolar hasara yol açıp geçim kaynaklarını ve bütün toplulukları büyük ölçüde yok eden kasırgada yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Taylor, "Başkan perde arkasında Porto Riko halkına karşı derin bir düşmanlık gösteriyordu" diye devam etti.

Bunlar hayatlarında gördükleri en kötü felaketten sonra toparlamaya çalışan insanlar. O da onların başkanı. Yanlarında olmalıydı, onları yabancı bir ülkeye satmaya çalışmamalıydı.

Taylor'ın yorumlarına Twitter'dan yanıt veren Trump, eski DHS yetkilisini daha önce "adını hiç duymadığı", "huysuz" bir çalışan olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere de eski DHS görevlisi için "Başkan'ın gündeminin önemini ya da Amerikan halkının onu neden seçtiğini hiç anlamayan, bariz bir şekilde tek derdi kazanç sağlamak olan, başkent bataklığındaki bir başka yaratık" ifadesini kullandı.

Taylor, kasırga felaketini ele alış şekli sebebiyle çokça eleştiri alan Trump'ın bu yorumları Ağustos 2018'de yani bölgede yaraları sarmaya yönelik operasyonun sürdüğü sırada Porto Riko'yu tekrar ziyaret edişinden kısa süre önce yaptığını söyledi.
 


Porto Riko'nun başkenti San Juan'ın Belediye Başkanı Carmen Yulin Cruz o günlerde yaptığı açıklamada, Trump'ın kasırgaya verdiği tepkinin "başkanlığı üzerinde bir leke" olduğunu kaydetmişti. Cruz, "Trump yönetimi ihmalkarlığıyla Porto Rikoluları öldürdü" diye eklemişti.

Trump, Ekim 2017'de bölgeye yaptığı ilk ziyarette, kasırgadan kurtulanlara kağıt havlu paketleri fırlattığı için büyük ölçüde kınanmış, bu olay "17 dakikalık toplantı ve PR" olarak tanımlanmıştı.

Yulin Cruz, ABD Başkanı'nın kağıt havlu fırlattığı görüntülerin "korkunç ve iğrenç" olduğunu da ifade etmişti.

Buna rağmen Trump, daha sonra Twitter'da paylaştığı bir mesajda ziyaretini "harika bir gün" olarak nitelendirmişti. Bu etkinliğe dair yayınları "sahte" sözüyle eleştiren Trump, Porto Riko halkının çoğunun kendisine "büyük bir sıcaklık ve dostluk" gösterdiğini iddia etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU