Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı: Türkiye 157. sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü tarafından yayınlanan 2019 verilerine göre Türkiye 180 ülke arasında 157. oldu

Her yıl hazırlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülkede basın özgürlüğünün durumu değerlendiriliyor / Fotoğraf: Pixabay

Paris merkezli örgüt basın özgürlüğü kritelerine göre her yıl liste hazırlayarak ülkelerin sıralamasını yapıyor. 

"Dünyada en çok gazetecinin hapiste olduğu ülke Türkiye"

Geçtiğimiz yıl da listede 157. olan Türkiye’nin sıralamadaki yeri değişmedi.

2019 raporunda "Türkiye'deki bağımsız medya kuruluşları üzerindeki baskı ve zorluklara" vurgu yapıldı, "araştırmacı gazeteciliğin cezalandırıldığı tek ülke olduğu" kaydedildi. 

Endekste Türkiye’den “dünyada en çok gazetecinin hapiste olduğu ülke” olarak bahsedildi.

“Paradise Papers (Cennet Belgeleri)” olarak bilinen belgeler nedeniyle gazeteci Pelin Ünker’in 13 ay hapis cezası alması rapora girdi. Türkiye’nin bu dosyalar nedeniyle bir gazeteciyi yargılayan tek ülke olduğu kaydedildi.

Uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporunda, mevcut dönemden “Yeni Türkiye” diye bahsedildi, internet siteleri ve sosyal medyada da sansür uygulandığı belirtildi.

Her yıl binlerce yazıya erişimin engellendiği, video paylaşım sitelerinin kontrol altına alınmaya çalışıldığı not edildi.

Doğan medya Grubu'nun Demirerön'e satılması da raporda yer aldı. Örgüt, "En büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir holding tarafından satın alındığı Türkiye'de kalan birkaç eleştirel yayın organının üzerindeki baskının da sürdüğünü" belirtti. 

 

 

Listede pek çok otoriter rejimin medya üzerinde baskıyı artırdığına ve bu ülkelerin basın özgürlüğü sıralamasında gerilediğine vurgu yapıldı.

Medya baskısı yaşanan diğer ülkelerden de örnekler verildi. Gazetecilere yönelik keyfi baskı ve gözaltılar nedeniyle Venezuelalistede 148., internet erişiminin kısıtlandığı Rusya ise 149. oldu.

Listenin son sırasında ise Türkmenistan yer alırken, Çin 177., Kuzey Kore ise 179. oldu.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni hazırlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Without Borders- RSF) örgütü 1985'te Fransa'nın başkenti Paris'te kuruldu. Örgüt basın özgürlüğünü savunuyor.

2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde bu yıl da ilk sıradaki ülke değişmedi: Norveç. Norveç'i Finlandiya ve İsveç izledi.

Reporters Without Borders, Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU