Abdullah Gül AK Parti ile neden ayrı düştüğünü açıkladı: Kurucu ilkelerinden yolunu çeviren ben miyim?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatayı almasından Türkiye ekonomisine, Türkiye ekonomisinden Kalın ve Akar ziyaretine merak edilen soruları yanıtladı

Abdullah Gül - 11. Cumhurbaşkanı 

Abdullah Gül Ocak Medya’dan Veysi Dündar’ın sorularını yanıtladı. Röportajdan öne çıkan bölümler ve Gül’ün merak edilen konulardaki açıklamalarından önemli bölümler…

Ekrem İmamoğlu’nun mazbata alması

“Mazbata, hayırlı uğurlu olsun. Artık normalleşmenin zamanıdır, vaktidir. İktidarın önünde 4 - 4 buçuk yıllık kesintisiz bir zaman var. Bunu en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Çok önemli problemler bizi bekliyor. Önceliğimiz ekonomi olmalı”

AK Parti ile nasıl ayrı düştü?

“Ak Parti’nin vizyon belgesini yazdım ve hala ona uyuyorum…O belge ne diyorsa ben o rotadayım… Ak Parti’nin kurucu ilkelerinden yolunu çeviren ben miyim? Elimdeki 30 km öteyi gösteren dürbün ile baktığımda gördüğüm engeli, engebeyi işaret ettiğim için suçlanmam haksızlık değilse nedir?”

Abdullah Gül, Veysi Dündar’a verdiği röportajda AK Parti ile ayrı düşmesini bu sözlerle açıkladıktan sonra, Ak Partililerle ne zaman görüşme imkanı oldu ise bunları ifadeden kaçınmadığını da söyledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzunca bir süredir görüşmediğini ifade etti:

“Benim Cumhurbaşkanlığım sırasında iade edilen kanunların çetelesi tutulmamıştır. Ama bugünü anlamanın arka planı işte geçmişte uyarılarıma da yol açan, konulara farklı yaklaşımlardır. Kanun hazırlıklarını yakından takip ettim, yanlış bulduklarımın TBMM’ye sunulmadan önce değişmelerini sağladım.”

Kalın ve Akar ile görüşmesi

Gül 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimi için adaylık süreci devam ederken İbrahim Kalın ve Hulusi Akar’ın kendisine yaptıkları ziyaret ile ilgili de şunları söyledi:

“Birisi okul arkadaşım (Akar) diğeri ise bizatihi kendimin yurtdışından Amerika’dan (Kalın) davet edip siyasete kazandırdığım kişi.”

Gül, iki ismin kendisinin aday olup olmamasıyla ilgili bir telkini olup olmadığını yönünde konuşulanlara yönelik olarak da; adaylık sürecini öğrenmek için geldiklerini, ilikli ceketler ve saygın bir seviyede görüşlerini sorduklarını ve cevaplarını aldıklarını belirtti. “Kimsenin kimseyi tehdide ne ihtiyacı ne de cüreti olduğunu” dedi.

Gül, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun kendisine yönelik bir gözdağından değil siyasetin olağan akışı içinde Meral Akşener’in tercihinden kaynaklandığını söyledi.
 

ocak medya abdullah gül veysi dündar.jpeg
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ocak Medya'dan Veysi Dündar'ın sorularını yanıtladı


FETÖ yapılanması

11. Cumhurbaşkanı, Erbakan’ın talimatı ile katıldığı banka açılışı haricinde bu yapılanma ile hiçbir tevafuka tabi olmadığını söyledi. Gül’ün, Ocak Medya ile yaptığı söyleşide, 17-25 Aralık süreci ile ilgili olarak; ne yapılmak istendiğini öğrenmeye çalıştığını, ancak sürecin yönetilemez hal aldığını gördüğü yazıyor.

Abdullah Gül’e neden daha sık açıklama yapmadığı da soruldu:

“Artık o konumda olmasam bile bir Cumhurbaşkanı olarak söylediğimiz her söz döviz kurlarına, dolayısıyla ekonomiye etki ediyor. Buna hakkımız yok. Ben Cumhurbaşkanı görevim bittiğinde günlük siyasi tartışmaların uzağında olacağımı söylemiştim. Ölçülü konuşmak zorundayız. Gerekli gördüğüm yerlerde -KHK olsun, Başkanlık olsun, vb- örnekleri çoktur, açıklamalarımı yapmışımdır. Ben bir parti başkanı olmadığım için her gün açıklama yapmam doğru olmaz.”

“İktidar 4 buçuk seneyi hayırlı kullanmalı”

Gül, verdiği röportajde Türkiye’nin ekonomik anlamda sorunları olduğunu söyledi ve iktidara bir an önce bunu aşacak önlemlerin alınması çağrısında bulundu; “4,5 seneyi hayırlı kullanmalılar” dedi.

DAHA FAZLA HABER OKU