Tesla hisselerinin son bir yılda yüzde 758 değerlenerek 1900 doları aşmasının dört nedeni

Sadece bir ayda bile hisse değeri yüzde 32 değerlenen Tesla’nın hisselerinin beşe bölünecek olması, şirketin S&P 500 endeksinde işlem göreceği beklentileri otomotiv devine ilgiyi artırıyor

Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisse başı fiyatı bugün 1900 dolara ulaşarak tarihi rekorunu kırdı. 

Bir ayda yüzde 32’ye değerlenen Tesla hisselerindeki yükseliş, hafta başından bu yana ise yüzde 14’ü geçti. Son 12 aydaki yükseliş ise yüzde 758.

Şirketin CEO’su Elon Musk’ın bile mayısta attığı bir tweetle “Bence Tesla hisse senedi fiyatları çok yüksek” dediği aylardır devam eden yükselişle ilgili CNBC’nin ödüllü otomotiv muhabiri Phil LeBeau dört neden gösteriyor. 

1.  S&P 500’de işlem göreceği beklentisi 

Bunlardan biri hâlihazırda ABD’nin Nasdaq endeksinde işlem gören Tesla’nın, halka açık en büyük 500 ABD şirketinin pazar değerinin ağırlıklandırılmasıyla oluşan S&P 500 endeksinde de işlem görmeye başlayacağı beklentisi. 

Piyasa değeri 277 milyar dolara ulaşan Tesla’nın bu endekse geçmesi, S&P 500’deki en kıymetli şirketlerden biri haline geleceği anlamına geliyor. 

2. Hisseler beşe bölünecek

Diğer bir neden ise Tesla’nın hisselerinin ağustos sonunda beşe bölünecek olması. Şirketten geçen hafta yapılan açıklamaya göre elinde Tesla hissesi bulunduranlar, 21 Ağustos’tan itibaren hisse bölünmesinin bir parçası olacak. 

Yani hâlihazırda 1900 dolar olan bir Tesla hissesi beşe bölündüğünde 380 dolar olacak hisse başı fiyatına küçük yatırımcılar da ulaşabilecek. Bölünmeyle birlikte Tesla hisselerinin 350 ila 400 dolar olması bekleniyor. 

3. Dört çeyrek üst üste kâr açıkladı

Tesla hisselerindeki yükselişin önemli nedenlerinden biri de oldukça iyi giden bilançosu. 

Birkaç ay önce koronavirüs nedeniyle fabrikasını kapatmak zorunda kalan ve haziran ayıyla birlikte tekrar faaliyete geçen Tesla, 2020’nin ikinci çeyreğinde 104 milyon dolar kâr etti ve dört çeyrek üst üste kâr açıklamış oldu. 

Birinci çeyrekte 88 bin araç satışı yapan Tesla, fabrika kapatmalarına rağmen ikinci çeyrekte 90 bin 650 araç sattı. Bunda Çin’deki güçlü talebin de payı büyük. 

4. Elon Musk’ın imajı 

CNBC’nin muhabiri Phil LeBeau’ya göre Elon Musk ve Tesla’nın başarı algısı da yatırımcının Tesla hissesi satın almasında etkili oluyor. 

Zira, ABD’nin otomotiv devleri General Motors ve Ford’un yıl sonuna kadar üreteceği araç beklentisi, Tesla’nın üretim beklentilerinin 10 katı. Ancak Tesla daha da fazla büyüyeceği ve elektrikli otomobil piyasasını domine edeceği öngörüsü giderek güçleniyor. 

Tesla ile ilgili olumlu algının yanı sıra SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk insanlı uçuşunu gerçekleştirmesi gibi önemli başarıları her iki şirketin CEO’su Elon Musk’ın da imajına yansıyor. Farklı açıklamaları tartışma yaratan Musk ile ilgili pek çok kesimin göz ardı edemediği görüşlerden biri “başarılı bir girişimci” olduğu. 

Hisse fiyatı yıl başından bu yana dört katına çıkan Tesla’daki yükseliş, şirketin yüzde 20 hissesine sahip Elon Musk’ın da servetine servet katmış durumda. Wealth-X’in verilerine göre Tesla’nın CEO’sunun serveti 66,7 milyar dolara ulaşmış durumda. Musk’ın servetinin diğer bir kaynağı ise uzay teknolojileri şirketi SpaceX’teki 15,3 miyar dolarlık hissesi. 


Independent Türkçe, CNBC 
 

DAHA FAZLA HABER OKU