Eski Apple mühendisinden gündem yaratacak iddia: ABD yönetimi gizli görevler için özel bir iPod geliştirmiş

Mühendise göre projede yer alan ekip, 5. nesil iPod’ları veri kaydedecek şekilde değiştirmeye başladı

İddiaya göre ABD yönetiminin projesinden sadece 4 kişi haberdardı (Apple)

Eski bir Apple mühendisi David Shayer, şirketle ilgili gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Apple'ın 2005’te ABD yönetimiyle işbirliği yaparak özel ve gizli bir iPod tasarladığını söyleyen Shayer,’a göre bu iPod'un veri toplayabilme özelliği de vardı.

Apple ve ürünleriyle ilgili çeşitli bilgi paylaşımlarında bulunan "TidBits" isimli platformda yazan Shayer,  o dönemlerde şirketin yazılım geliştirme direktörünün kendisine geldiğini ve ABD Enerji Bakanlığı'ndan iki mühendise projedede yardım etmesi istediğini söyledi.

Shayer ayrıca, söz konusu iki mühendisin ABD’deki en büyük mühendislik şirketlerinden Bechtel’ın çalışanları olduğunu ifade etti.

Macrumors’ta yer alan bilgiye göre, anlaşmalı taraflara Apple genel merkezinde bir ofis tahsis edildi ve görevlilere iPod işletim sisteminde nasıl değişiklik yapılacağı öğretildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylece ekip, yazılım üzerinde değişiklik yapmanın daha kolay olduğu 5. nesil iPod’ları veri kaydedecek şekilde değiştirmeye başladı.

Bu esnada değiştirilmiş iPod’ların da diğerlerinden farksız görünmesi gerekiyordu.

Webtekno’nun haberine göre ABD yönetimiyle yapılan anlaşma kapsamında projeye dair herhangi bir iz bırakılmadı.

Projeye dahil olan isimler arasındaki iletişimin de şahsen gerçekleştiği bildirildi. Yani bugün, 2005’te gerçekleştiği iddia edilen iPod projesiyle ilgili herhangi bir kağıt parçası bulmak mümkün değil.

Projeye dahil olan Enerji Bakanlığı ise ABD'nin nükleer silahlarından ve nükleer güç programlarından sorumlu. Bakanlığın bütçesi 2005'te 24,3 milyar dolardı. Bu bütçenin 9 milyar doları nükleer caydırıcılık gibi savunmayla ilgili hedeflere yönelikti.

 

Indepenent Türkçe, Macrumors, Webtekno

DAHA FAZLA HABER OKU