Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili başvurudan 6 ay sonra polislere soruşturma açıldı, 60 tanık yeniden dinlenecek

Ailenin avukatı "Maalesef polisler olayın üzerini kapatmak için intihar yaftalamasında bulundu, soruşturma savsaklandı" dedi

11 yaşındaki Rabia Naz 12 Nisan 2018'de evinin önünde ağır yaralı bulunmuş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti

 

Giresun’un Eynesil ilçesinde geçen yıl evinin önünde yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili olay yeri incelemesi yapan polisler hakkında soruşturma açıldı, 60 tanık da yeniden dinlenecek.

Vatan ailesinin avukatı: 31 Mart’a kadar Rabia Naz dosyasında yaprak kımıldamadı, neden?

Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada başından beri ailenin avukatlığını yürüten Av. Emel Bodur Kılıç, dosyadaki son gelişmeleri Independent Türkçe’ye anlattı. Soruşturmanın başından bu yana hukuk mücadelesi verdiklerini, pek çok talepte bulunduklarını fakat dosyanın sürüncemede bırakıldığını öne süren avukat Bodur Kılıç, "Bu dosyada 31 Mart'a kadar yaprak kımıldamadı, neden?" diye sordu. Kılıç, soruşturmadaki yeni gelişmeleri ve son durumu şöyle anlattı:

 “Rabia Naz soruşturması başından beri bir hukuk garabeti olarak yürüyor. Bizim baba Şaban Vatan’ın vekilleri olarak yürüttüğümüz hukuk mücadelesi, soruşturmanın başından beri savsaklandığını, müvekkilimin deyimiyle üstünün örtülmeye çalışıldığını göstermiştir.  Bugün basında yer alan ve dosyadaki yeni gelişme gibi sunulan taleplerin hepsini biz aylar önce yaptık.

Bu dosyada 31 Mart 2019’a kadar hiçbir gelişme yaşanmadı, savcılık ve emniyet olayı aydınlatmak için hiçbir şey yapmadı, taleplerimiz hakkında aylarca karar vermedi. Olay yeri incelemesini yapan polisler hakkındaki suç duyurumuzu biz 4 Temmuz 2018’de yaptık. Şimdi anlaşılıyor ki bizim şikayet ettiğimiz polisler hakkında idari soruşturma henüz başlatıldı."

 

 

"Savcılık makamı taleplerimizi değerlendirmek için 6 ay neden bekledi?"

HSK’nın soruşturmayla ilgili müfettiş görevlendirmesinin de yeni bir vaka olmadığını belirten Av. Emel Bodur Kılıç şöyle devam etti:

"Müvekkilim ve biz vekilleri olarak, dosyanın sürüncemede bırakıldığı iddiasıyla geçen yıl başvuruda bulunduk ama sağ olsunlar Adalet Bakanlığı ve HSK henüz harekete geçti. Öte yandan HSK’nın müfettiş görevlendirmesi çok çok önemli. Böylece olayın üstünün örtülmesine dair iddiaların araştırılması, soruşturmanın önünün açılması mümkün olacak.

Bir diğer yeni gelişme diye sunulan 60 tanığın dinlenmesi meselesi. Biz bu tanıkların yeniden dinlenmesi için aylar önce soruşturmayı yürüten savcılığa başvurduk. Savcılık aradan geçen bunca zamana rağmen taleplerimiz hakkında hiçbir şey yapmadı ve nihayet bu talebimiz de şimdi kabul görmüş bulunuyor."

 

 

"Babanın akıl hastanesine kapatılma kararı tam bir hukuk garabeti"

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan hakkında akıl hastanesine kapatılması kararı için "Tam bir hukuk garabeti" diyen Kılıç şöyle konuştu:

"Bu arada biz tanıkların kendilerini baskı altında hissetmemeleri için gizlice dinlenmesini talep etmiştik ama maalesef bu talebimiz kabul edilirken, tanık listesi de ortaya saçılmış durumda. Savcılık makamı taleplerimizi değerlendirmek için 6 ay neden bekledi, biri bunu açıklasın.

Soruşturma dosyasında aylar sonra ortaya çıkan bir başka hareketlilik, müvekkilimiz Şaban Vatan’ın akıl hastanesine sevki meselesi. Mahkeme bu konuda karar aldı fakat bu yanlış bir karar olduğu için uygulanmıyor şu an. Çünkü yanlış bir karar. Bir hukuk garabeti bu karar. Ayrıca babayı akıl hastanesine kapatırlarsa bu dosya kapanmaz. O çocuğun annesi var, anneyi de tecrit mi edeceksiniz?"

"Polisler olayı kapatmak için intihar yaftalaması yaptı"

Bodur Kılıç soruşturmada yer alan polislerin delil kararttığını da öne sürerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir başka konu; burada incelenmesi gereken, olayla ilgili keşif yapılması gereken terkedilmiş bir bina var. Kentsel dönüşüm iddiasıyla yıkılmak istendi. Biz delil karartmasını önlemek için bu evi yıktırmadık. Ayrıca babayı akıl hastanesine kapatırlarsa bu dosya kapanmaz. O çocuğun annesi var, anneyi de tecrit mi edeceksiniz?

Burada incelenmesi gereken, keşif yapılan bir terkedilmiş bina var. Kentsel dönüşüm iddiasıyla yıkılmak istendi. Biz delil karartmasını önlemek için bu evi yıktırmadık. Maalesef polisler olayın üzerini kapatmak için intihar yaftalamasında bulundu, bu iddiayı hiçbir zaman kabul etmedik, çünkü çocuk o çatıya hiç çıkmadı."

Baba Şaban Vatan, kızının ölümüyle ilgili farklı iddialar ortaya attığı iddiasıyla Görele Sulh Ceza Hakimliği tarafından akıl sağlığının yerinde olup, olmadığının tespiti için Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmişti. Hakimlik tarafından Şaban Vatan'ın 3 hafta süreyle gözlem altında tutulmasına karar verilmişti. Soruşturmayı yürüten savcılık, Rabia Naz’ın trafik kazası nedeniyle hayatını kaybettiğine ve çarpan aracın kaçtığına dair iddiaların, eldeki bulgularla doğrulanmadığına dair açıklama yapmıştı.


Inedependent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU