Ali İhsan Yavuz: Kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçme hakkına sahip değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz olağanüstü itirazda talep ettikleri İstanbul seçimine yönelik açıklama yaptı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz partisinin İstanbul seçimlerini yenileme talebi ve 31 Mart sonrası yaşanan süreç ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ali İhsan Yavuz'un açıklamasından önemli bölümler:

"Sadece geçersiz oy sayımıyla AK Parti lehine düzeltilen oy 5 bin 594. Maddi hata düzeltimi tüm oyların sayımına ilişkin düzeltmeler yapıldı. İstanbul'daki bütün sandıları baz aldığımızda sadece yüzde 10'u sayıldı. 13 bin 908-13 bin 800'lere gün gün aradaki farkın nasıl eridiğini size gösterebilirim."

"2 Nisan'da fark 24 bine inmiş, 5 Nisan'da 18 bine, 8 Nisan'da 15 bin civarında. Bugün itibariyle 13 binli rakamları telaffuz ediyoruz. Nasıl bu kadar oy aşağı düştü. Biz diyoruz ki 'kesinlikle bir şeyler oldu.' Bizim de bir parça kusurumuz vardı. Ortada kanunun dışına çıkan seçim günü fark edemeyeceğimiz bir takım kanunsuz işlemler yapıldı diyoruz. Bir takım kanunsuzluklar yapıldı. CHP'nin tavrını anlamıyorum. Bu işi CHP kurguladı iddiasında değilim. CHP'ye de düşen bu kadar kanunsuz iş ve işlemleri onların da takip etmesidir. Biz bu sistemi ayıklayamazsak bundan sonraki seçimlere ilişkin herkesin kafasında soru işareti kalır. Bu iş CHP'ye yarasın diye yapıldı. Sırf Ekrem İmamoğlu'na yarasın diye bu kadar şüpheyle seçimin arkada kalmasına hiçbir partinin gönlünün razı olmaması gerekir. Kanunsuzluk, usulsüzlük, seçim işleri yolsuzluğu yapıldı."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Biz sandık başkanları ve üyeleri üzerinden yürütülen bir organize usulsüzlük olduğunu düşünüyoruz. Sandık kurullarına, başkanlarına ilişkin bir takım rakamlar veriliyor. Kamu görevlisi olmayan toplam sayı 19 bin 623’tür. Normalde 31 bin 280 sandık var. 62 bin 560 kamu görevlisi görevlendirmemiz gerekirdi. Ama bunların 19 bin 623’ü kamu görevlisi değil. Tek tek belirledik; 12 kişi kamudan ihraç edilmiş. Bunlar askeri personel, asker değil. Bahçıvan, hademe, aşçı. Bunları getirmişler, kesinlikle yapmaması gerekirken sandık başkanlığında görev vermişler. Siz bir iddiada bulunuyoruz, iddia değil aslında kanuni gerçeği olan bir temeli öne sürüyoruz: Bu işin temelini sayım döküm cetvel çizelgeleri oluşturur. Sayım döküm cetvellerinde fazla miktarda hatalar var. 31 bin 280 cetvelden 10 bine yakını sorunlu, temel çöktü."

Kısıtlı seçmen iddiası

"Bundan önceki seçimlerin hiçbirinde cetvellere dayalı bu tür bir usulsüzlük olmamıştır. Bir diğer durum; kısıtlılar. CHP diyor ki ‘Nereden biliyorsunuz kısıtlıların oy kullandığın?’ İptal edilen 4 yer var şu ana kadar. Bu 4 yerde de bunlara dayandırılmıştır, daha çok kısıtlıların oy kullanması söz konusu olmuş. 2 bin 308 kısıtlı tespit ettik, 10 bin 290 cezaevi seçmeni, 5 bin 287 kişi de hükümlü olmasına rağmen seçmen listelerinde yer alanlar. 236 kişinin yerleşim yeri cezaevi. Bunun kanunen olması mümkün değil. Cezaevinde bulunanların yerleşim yeri asla cezaevi olamaz. Peki biz bunun peşine düşmeyelim mi? CHP diyor ki ‘şartlı salıverilenler onlar’ biz de bakalım öyle mi, değil mi?"

Kayıp oy iddiası

“Bir de kayıp oylar var. Ataşehir 2324 ve 2325 no’lu sandıklarda 8’er adet geçersiz oy yok yani diğer sandıklarla 34 oy pusulası yok. Bunlar bizi tespitlerimiz değil, bunların olmadığını kurul tutanak haline getiriyor, resmi belge haline dönüşüyor. Toplamını veremiyorum ama yaklaşık 100-150 var gibi görünüyor bunlar tespit edebildiklerimiz. Bunlar örnek kabilinden sunduklarımız. Usulsüzlükler o kadar fazla ki hiçbir seçimde olmadığı kadar fazla. Özellikle seçim kurulunda her türlü cezayı göze alarak bir şeyler yaptı diyorum. İçinde sehven olanlar da olabilir. Ama bazılarını hata ile yapmak mümkün değildir. Seçim Kurulu’nda gözünü karartıp bir şeyler yapmış olanların varlığını ifade ediyoruz.”

Büyükçekmece süreci

Büyükçekmece’de ne oldu ona bir bakalım. O ilçe ile ilgili de seçimin yenilenmesine yönelik bir itirazımız var. Bir işçi, ilçe nüfus müdürlüğünde görevlendiriyor. Benim kişisel tahminim şudur: 24 Haziran seçimleri öncesi başlatılan bir kurgu var. Bu taammüden yapılmıştır. 24 Haziran seçimlerinde en fazla bir milletvekiline etki edebilirlerdi. İstanbul'da el değiştirelim diye ne kadar imkanı varsa hepsini o güne hazırladılar. Bunu sadece bir yerin kurgulaması mümkün değildir. Beyin takımının kim olduğunu önümüzdeki günlerde çık konuşmamızda fayda var ama bu beyin takımı kim ise birleştirmeyi becermiş. Gayri yasal isimlerin olduğunu düşünüyorum. Şunu demek istiyorum; KHK ile mazbatası iptal edilenler oldu. Bir tartışma daha başlatayım isterseniz; Kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçme hakkına sahip değildir diyor kanun. Bunun da tartışılması gerekir, benim böyle bir iddiam var. Kanun çerçeveyi çizmiş. Kanun bu kadar açıkken KHK ile ihraç edilenler sandık başında nasıl görevlendirilir. Bunun suçu AK Parti midir, bunun suçu CHP midir? Biz diyoruz ki; bu bizzat seçim kurullarının meselesidir.”

“Kanun dışına çıkılan her hadise seçim işleri yolsuzluğuna girer. ‘İstanbul seçimleri baştan sona şüphelidir artık’ dedik. Bunu arındırmak YSK'ya aittir. Son söz YSK'ya aittir. Seçimlerin iptali ve yenilenmesine dönük olağanüstü itiraz yolunu kullanalım dedik dün YSK'ya giderek dilekçemizi teslim ettik. Bu kanunun dışına çıkan burada rol alan herkesi gelin ortaya çıkartalım. Biz CHP'nin bu işin içinde olmadığını düşünmek istiyoruz. CHP tavrıyla bu işin içinde olmadığını hissettirsin istiyoruz. Seçim güvenliği hepimize lazım. Ama CHP İstanbul büyükşehir belediye başkanlığını almanın heyecanı içerisinde aslında o da ayağına kurşun sıkıyor.”

 “FETÖ unsurları bu işin içinde mi sorusunu da net bir şekilde konuşalım. Biz ilk günden beri söylüyoruz. Ben aslında size birkaç şey gösterebilirim; 12 kişi FETÖ’den ihraç edilen, bu sandık başında rol almıştır. 9’u sandık başkanı 3’ü memur üye olarak. Diyorum ki, yüzlerce binlerce kişi FETÖ’den ihraç edilenler, mahkum edilenlerin birinci derece yakınları, bunlar kamu görevlisi de değil önemli bir kısmı. Biz o günden sonraki yöntemlere baktığımızda sosyal medya hareketlerine baktığımızda, bu işler sanki onların aktif şekilde rol aldığını gösteren işaretlerle dolu.”

“Bir hadiseden bahsetmek istiyorum. Fatih Portakal; bunun FETÖ unsurlarıyla aynı anda söyledim ama bir ithamım yok düzeltmiş olayım. Fatih Portakal da bir videomu paylaşmış altına da ‘pot üstüne pot kırmaya devam’ demiş. Ben Fatih Portakal’ın da başkasının oyununa gelmiş olabilir diyorum. Ben basın açıklaması yapıyorum. Sonra basın mensupları soru soruyor. Bakıyorum ki, basın mensuplarının bir kısmına konuşuyorum. Diyorum ki ‘Bir kısmına has bir şey açıklamayayım, nezaketsizlik oluyor, özür dilerim’ dedim gittim. Bunda ne var? Sanki biz bir takım kurgular içinde yansıtmanın anlamı ne? Fatih Portakal alıntılıyor. Bunu FETÖ unsurları hazırladı. Benim aklım durdu. FETÖ unsurları servis ediyor. Bu kadarına pes.”

“YSK, kararı olumlu da olumsuz da olsa bizim atacağımız adımlar var. Kesinlikle bunları belirleyip suç duyurusunda bulunacağız. İsterse AK Parti içinden olsun. Kim olursa olsun isterse babamızın oğlu olsun. Bu usulsüz işlere imza atan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var diye düşünüyorum.”

Adalet ve Kalkınma Partisi dün (16 Nisan) İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na olağanüstü itirazda bulunmuş ve YSK karar verene kadar İstanbul mazbatasının düzenlenmemesini talep etmişti.

 

Inedependent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU