Havaya karışabilen mikroplastikler, 100 kilometre uzaktaki dağ zirvelerini bile kirletiyor

Araştırmalar, plastik kirliliğinin sanılandan çok daha uzak bölgeleri tehdit edebildiğini gösteriyor

Bir Endonezyalı, Cakarta'daki Pluit Barajı yakınlarında biriken çöplerden geri dönüşüm için plastik atık toplarken / Fotoğraf: Reuters 

Conrad Duncan - The Independent

Hava yoluyla taşınabilen mikroplastikler, çıkış noktalarından 100 kilometre uzaktaki alanlara bile zarar verebiliyor.

Mikroplastiklerin akarsular boyunca taşınıp okyanuslara karıştığı biliniyordu. Nature Geoscience adlı hakemli bilimsel dergide yer alan yeni bir çalışmaysa, plastik atıkların atmosfer boyunca hareket edebildiğine dair kanıtlar sunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacı Deonie Allen ve meslektaşları, 5 aylık gözlemleri sonucu Pireneler dağlarının Fransız kesimindeki uzak bir havzada, kayda değer ölçüde plastik atık buldu.

Beş örnekleme dönemi boyunca, atmosferik kuru ve ıslak çökelme numuneleri toplayan ekip, yaptıkları ölçümlerde metrekare başına günde 365 mikroplastik parçacığının biriktiğini tespit etti.

Çalışmaları sırasında atmosferik simülasyona başvuran araştırmacılar, plastik atıkların atmosfer boyunca en az 100 kilometre uzaktan taşınmış olduğu sonucuna ulaştı.

Mikroplastik yoğunluklarının “kentsel alanlarda bulunanla kıyaslanabilir ölçüde” olduğunu kaydeden İngiltere’deki Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nden ekotoksikolog Alice Horton, şu açıklamalarda bulundu:

“Söz konusu çalışma, mikroplastiklerin uzak bölgelere hava aracılığıyla taşındığını gösteren ilk somut kanıt oldu. Bulgular, mikroplastiklerin dünya çapında, yaygın biçimde hangi yollarla dolaştığına dair kavrayışımızı geliştiriyor. (Araştırma) birçok uzak alanın mikroplastikler açısından düşünüldüğü kadar korunaklı olmadığının altını çiziyor. Bu gerçeğin daha fazla araştırılması gerek.” 

King’s College London’dan Araştırma görevlisi Dr. Stephanie Wright’sa, araştırmanın da savunduğu mikroplastiklerin düşünüldüğünden daha fazla alan için tehdit oluşturduğu tezine katıldığını söyledi. 

Wright, “Elde edilen bulgular, mikroplastiklere her yerde rastlanabildiğini gösteriyor. Öyle ki en el değmemiş ortamlar bile kirlenmeye açık olabilir” dedi. 

Mikroboncuklar ya da kıyafetlerdeki mikrolifler gibi çevreyi kirleten çok küçük boyuttaki plastik atıkları ifade eden mikroplastikler, nehirlerde, okyanuslarda ve kutup bölgelerinde bulunuyor. Bu atıklar, deniz yaşamı için ciddi bir tehdit olarak görülüyor.

Öte yandan plastik endüstrisi uzmanları, 2016’da dünya çapında 335 milyon ton plastik üretildiğini tahmin ediyor.

Avrupa Birliği (AB), bu yılın başlarında ürünlere katılan mikroplastiklerin yüzde 90’nını yasaklamayı ve 20 yıl içinde plastik kirliliğini 400 bin ton azaltmayı hedeflediklerini duyurmuştu.

İngiltere’de de geçen yıl, bazı yüz temizleme ürünleri ve diş macunları gibi mikroboncuk barındıran ürünlerin sınırlandırmasına yönelik daha kapsamlı yaptırımlar gündeme gelmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU