HDP'li "öğrenci"den AK Partili "öğretmeni"ne "Mazbatamı gasp ettin" tepkisi

Tuşba Belediye Başkanlığı'nı yüzde 52 oy oranıyla kazanmasına rağmen KHK nedeniyle mazbatası verilmeyen HDP’li Ayşe Minaz, yüzde 39 oy oranıyla 2. sırada gelmesine rağmen koltuğa oturan Salih Akman arasında öğrenci-öğretmen kavgası yaşandı

HDP adaylarının sandıktan birinci çıkmalarına rağmen, KHK gerekçesiyle mazbatası verilmeyen 9 belediyeden biri olan Van’ın Tuşba Belediyesi'nin ilk meclis toplantısında yaşanan bir tartışmanın görüntüsü yayınlandı.

Yerel seçimde ikinci gelmesine rağmen YSK kararıyla Van’ın Tuşba ilçesi Belediye Başkanlığı’na getirilen AK Partili Salih Akman’ın, KHK kararıyla mazbatası iptal edilen seçim birincisi Ayşe Minaz’ın ilkokul öğretmeni çıktı. Haberi ve görüntüyü Mezapotamya Haber Ajansı geçti.

HDP’li meclis üyeleri Akman'ın elini sıkmadı

Belediyenin meclis salonunda yapılan toplantıda AK Partili Akman’ın tokalaşmak istediği HDP'liler ellerini uzatmadı. Akman ardından toplantıyı yönetmek için yerine geçti. HDP'li meclis üyeleri gündemden önce Ayşe Minaz'ın açıklama yapması için mikrofonu istedi. 

Başkan Salih Akman’ın izin vermemesi üzerine ayağa kalkan Minaz Akman'a, "Biz sizi tanımıyoruz. Her ne kadar buranın bir seçilmişi değil atanmışı da olsa benim ilkokul öğretmenimdir. Ben saygısızlık yapmak istemem ama bu uygulama karşısında gerekeni söylemem gerekiyor" dedi. Minaz konuşmasına şöyle devam etti.

"AKP bugün 31 Mart'ta çıkan iradeye saygı göstermiş olsaydı bugün bu başkanlık makamında atanmışlar değil, seçilmiş olan ben ve Yılmaz Berki olurduk. Bizler bugün büyük bir gaspla karşı karşıyayız. Bizim kazandığımız, meclis çoğunluğunun elimizde olduğu bir belediyede bize 'öteki' muamelesi yapılıyor. Biz adil bir yarışa girmedik, adil bir yarıştan çıkmadık. Bu adil olmayan yarışın sonunda bile 10 bin oy fark attık.

 


“Bana ilkokulda silgi çalmamayı öğrettin ama mazbatamı çaldın”

Minaz, Salih Akman'a dönerek şunları söyledi:

"Salih hoca sen benim öğretmenimken, arkadaşlarımızın kalemini, silgisini çalmamayı öğrettin. Ama görünen o ki sen sistem içerisinde büyük bir hırsız olmuşsun da senin haberin yok. En büyük hırsızlığı meğer siz yapıyorsunuz. Siz bu halkın iradesini gasp ederek o başkanlık koltuğunda oturmuş olabilirsiniz. Hatta kurbanlar kesip belediyeye geliyorsunuz. Siz hangi dine mensupsunuz? 

AK Partili Akman: Bilerek aday oldular, suçlular

Independent Türkçe’nin ulaştığı Salih Akman tartışmaya dair şunları söyledi:

“Kendisi terbiyesizlik yaptı, zırladı zırladı, dinlemeden çıkıp gittiler. Basın orada yoktu, kendi basınını getirmişler. Bekleseydi ailesinin ona vermediği terbiyeyi ben kendisine verecektim. Dinlemedi ki. Bunlarda kanun yok ki, dağ kanunu var. Suçludur bunlar. Bilerek aday oldular. Kendisine söyledim, Van’ın diğer ilçelerinde niye verdiler mazbatayı dedim.

YSK’nın adaylıklarına onay vermesine dair, tüzükte böyle bir şey yok demek ki. MHP’nin Kozan adayı da önceden böyle bir şey olsa, aday olmazdı. Demek ki böyle bir şey yok. Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Seçimden sonra GBT’lerine bakılıyor bunların. Zaten bunlar encümen üyesi, eş başkanlık kendi yaptıkları şey."

Van'ın Tuşba ilçesinde belediye başkanlığını yüzde 52 oyla kazanan HDP'nin adayı Yılmaz Berki'nin mazbatası, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle 2. sıradaki AK Partili Salih Akman'a verilmişti.

 

Independent Türkçe, MHA

DAHA FAZLA HABER OKU