Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır; yöntem konusunda firmaya yaptırım uygulanacak

İBB'den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışması tepki topladı. Bakan Ersoy’dan açıklama geldi

Fotoğraf: AA

İBB Kültür Varlıklarını Koruma Daire Başkanı Mahir Polat, bugün Twitter hesabından Galata Kulesi'nin içinde çekilen ve tepkilere neden olan bir görüntü paylaştı.

Görüntüde iki işçi tarafından hiltiyle duvarların delindiği görülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy görüntülerle ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Ersoy, “Sosyal medyada ‘Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor’ şeklindeki iddialar asılsızdır” diyerek, “Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır.  Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

İstanbul'un sembollerinden ve 14. yüzyıldan kalma Galata Kulesi, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.

Polat, görüntüleri, "İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir" notuyla birlikte paylaşmıştı.

Independent Türkçe'ye açıklama yapan Polat, görüntünün ortaya çıkmasının ardından Bölge Koruma Kurulu'nu acil arayarak, başvuruda bulunduklarını ancak yazılı ihbarın başvuruyla kabul edildiğine dair cevap aldığını öne sürdü.

Kaftancıoğlu içeri alınmadı

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, "Galata Kulesi'ne yapılanları izleyince, IŞİD'in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm" ifadesini kullandı.

Kaftancıoğlu içeriye girmek istediklerini ancak izin verilmediğini söyledi.

Galata Kulesi'nin tüm Türkiye hatta dünya tarafından takip edilen kültüren bir miras olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, "Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı, İBB'nin hukuki süreci başlattığını da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU