Yunanistan “kasvetli cezaevi” British Museum’daki Parthenon Mermerleri’nin iadesini istedi

1800’lerde Atina’dan Londra’ya götürülen mermerler 2 ülke arasında uzun zamandır tartışma konusu

Atina’daki Akropolis Müzesi’nin Parthenon Salonu / Fotoğraf: AFP

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, İngiltere’deki British Museum’u “kasvetli cezaevi” olarak niteleyerek, 2 ülke arasında anlaşmazlığa neden olan Partenon Mermerleri’nin iadesini talep etti.

Atina’daki Akropolis Müzesi’nde konuşan Pavlopoulos, Elgin Mermerleri olarak da bilinen eserlere ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“British Museum yetkilileri buraya gelsin de bu aydınlık müzeyle Parthenon Mermerleri’ni ganimet olarak tutan onların kasvetli, deyim yerindeyse cezaevleri arasındaki farkı bir karşılaştırsınlar.”

Tartışmalı eserler, Atina Akropolisi’nin bir parçasıyken 1800’lerin başlarında İngiliz Elgin Lordu tarafından Londra’ya götürüldü. Tarihi kayıtlara göre Elgin Lordu, o dönem Yunanistan’ı sınırları içinde bulunduran Osmanlı İmparatorluğu’nun yetkililerinden izin aldığını iddia etti.  

British Museum eserlerin iadesine ilişkin talebi yakın zamanda reddetmişti. Ancak yapılan bu son taleple ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Yunan siyasiler on yıllardır düzenli olarak eserlerin iadesi talebinde bulunuyor.

 

elgin-marbles.jpg

İngiltere’deki anketler halkın mermerlerin iadesini desteklediğini ortaya koyuyor

 

Yunanistan geçen Ağustos’ta İngiltere’ye Elgin Mermerleri için açık müzakere çağrısında bulunmuştu. İngiliz hükümeti kararın British Museum’a ait olduğunu çünkü eserlerin müzenin “yasal mülkiyeti” olduğunu söylemişti.

Yunanistan’da yayımlanan Ta Nea gazetesine Ocak'ta röportaj veren British Museum’un yöneticisi Hartwig Fischer mermerlerin iadesini reddetmişti.

Eserlerin geri getirilmesini isteyen Yunan halkı, bir dış gücün Yunan kültürel mirasının böylesine önemli bir bölümünü vermek için meşruiyeti olmadığını savunuyor.

Mermerlerin iadesi, tarihteki en uzun süredir devam eden kültürel miras tartışmalarından biri. Mermerlerin Atina’dan taşınması henüz 1800’lerde birçok kişi tarafından kınanmıştı.

 

Elgin-Marbles - 2.jpg
Yunanistan’ın iadesini talep ettiği British Museum’daki Elgin Mermerleri’nden biri​​​​​​​

 

O dönem taşınmamış mermerlerin yarısına yakını Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın açıklamayı yaptığı Atina’daki Akropolis Müzesi’nde sergileniyor.

Mermerlerin İngiltere’de kalmasını savunanlar, iadenin bir emsal teşkil edeceğini ve dünyanın en iyi müzelerinden, bazıları benzer şekilde edinilen çok sayıda parçanın potansiyel dönüşüne yol açacağına inanıyor.    

İngiltere’de 2014’te yapılan bir anket halkın çoğunlukla mermerlerin iadesini desteklediğini ya da kararsız olduğunu ortaya koymuştu. Ankete göre yüzde 37’lik bir kesim mermerlerin Yunanistan’a iade edilmesi gerektiğini düşünürken katılımcıların yüzde 32’si ise kararsız olduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU