Rusya koronavirüs aşısını tescil etti, Duterte gönüllü yazıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesinin kullanıma hazır Kovid-19 aşısını tescil ettiğini açıkladı

Rusya'da 897 binden fazla Kovid-19 vakası bildirildi (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin ilk koronavirüs aşısını tescil ettiklerini ve aşının kızlarından birine yapıldığını duyurdu.

Rusya böylece koronavirüs aşısını tescil eden ilk ülke oldu. Putin tüm denemelerden ve etkililik testlerinden başarıyla geçtiğini söylediği aşının, yeni tip koronavirüse karşı (SAR-CoV-2) güçlü bir bağışıklık sağladığını da açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin’in açıklamasına göre, Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını tescil etti. 

Aşının kitlesel üretimine kısa sürede başlamayı umduklarını açıklayan Putin iki kızından birine de aşı yapıldığını, kızının ilk iki doz aşının verilmesi sonrası hafif şekilde ateşinin çıktığını belirtse de şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Putin, aşı yaptırmanın kesinlikle gönüllülük çerçevesinde olması gerektiğini de vurguladı.

Şüpheyle yaklaşan bilim insanları da bulunuyor

Aşının insan deneylerine iki aydan kısa süre önce başlanmıştı. Rus yetkililer daha önce ilk olarak sağlık çalışanları, öğretmenler ve diğer risk gruplarının aşılanacağını açıklamıştı.

Ancak aşının normalde aylar süren ve binlerce kişi üzerinde deneme yapılan üçüncü faz klinik denemelerinin bu kadar kısa sürede tamamlanması hem ülke içinde hem de ülke dışında çok sayıda bilim insanının gelişmeye karşı şüpheyle yaklaşmasına neden oluyor.

Şu anda dünyada 100'den fazla Kovid-19 aşısı geliştiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre bunlardan en az 4'ü insanlar üzerinde denemeleri içeren üçüncü faza geçmiş durumda.

Filipinler lideri Duterte Rus aşısı için gönüllü oldu

Öte yandan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Putin'in açıklamasından önce Rusya'nın koronavirüs aşısı geliştirme çabalarını överek aşı denemelerine katılmak için gönüllü oldu.

Rusya daha önce geliştirdiği aşıyı Filipinler'e gönderebileceğini ya da yerel bir firmayla kitlesel üretim için işbirliği yapabileceğini açıklamıştı.

Aşının ücretsiz sağlanmasını umduğunu söyleyen Duterte "Putin'e Kovid-19'la mücadele çalışamalarınıza büyük güven duyduğumu ve ürettiğiniz aşının insanlık için gerçekten iyi olduğunu söyleyeceğim" dedi.

Duterte endişleri gidermek için aşı ülkeye geldiğinde kendi üzerinde denenmesine de izin vereceğini belirterek "İlk deneyi benim üzerimde yapabilirler" dedi.

Filipinler'de pazartesi itibarıyla 136 binden fazla Kovid-19 vakası bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AP, Sputnik Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU