Notre Dame Katedrali yangını Paris turizmini nasıl etkileyecek?

Şehrin sembollerinden birinin yürek burkan yıkımının önemli etkileri olacak

2018’de yaklaşık 13 milyon kişi tarihi yapıyı ziyaret etti

Notre Dame’daki yangında tarihi mirasın yanıp kül olması şehir, ülke ve insanlık için büyük bir üzüntü kaynağı oldu. Bu felaketin Paris’teki turizm endüstrisine de önemli etkileri olacak.

Dünyanın en çok turist çeken ülkesi  Fransa’daki Notre Dame Katedrali, ülkenin açık ara en çok ziyaret edilen cazibe merkeziydi.

Başkent Paris’i ziyarete gelenlerin uğrak mekanı olan katedral bugüne kadar şehirdeki diğer turistik mekanlara göre en uzun açılış kapanış saatlerine sahipti. Girişlerin ücretsiz olduğu bu tarihi yapı yılın her günü hafta içi sabah 8’de açılıp akşam 6:45’te kapanırken haftasonları yarım saat daha turistlere kapılarını açık tutuyordu.

2018’de ibadet haricinde turist olarak katedrali ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık 13 milyonu buldu.

Bu yangının şehrin turizm endüstrisini ciddi oranda kötü etkilemesi bekleniyor. Kentin simgesi olan katedralde 2 ya da 3 saatini harcayan yaklaşık 36 bin günlük ziyaretçi artık kaldıkları sürede şehrin diğer mekanlarına gitmek isteyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehrin diğer turizm cazibelerinden Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi’ne ziyaretçi sayısının artması bekleniyor ancak ziyaretçi sayısı haftanın farklı günlerine göre değişiyor. Zira Paris’teki çoğu turistik alan pazartesi ya da salı günleri ziyaretçiye kapalı.

Dini turizm açısından Paris’in kalbindeki Notre Dame benzeri 13. yüzyıla ait ünlü Sainte Chapelle Kilisesi’nin ve Montmartre Tepesi'ndeki meşhur Beyaz Kilise olarak bilinen Sacré Coeur Bazilikası’nın da artık daha fazla turist çekeceği tahmin ediliyor. Victor Hugo’nun Evi’nin de turistlerden ilgi görmesi bekleniyor. Ne var ki Victor Hugo Evi'nin ücretsiz komşusu Carnavalet Müzesi yenilenme çalışmaları nedeniyle önümüzdeki yılın büyük kısmında kapalı tutulacak.

Şehrin doğusundaki Edith Piaf, Oscar Wilde ve Jim Morrison gibi önemli isimlerin yattığı Père Lachaise Mezarlığı da mezarlık turizmine can verebilir. Güneybatıdaysa Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre ve diğerlerinin mezarlarının bulunduğu Montparnasse Mezarlığı yer alıyor.

Önceden Paris seyahati için rezervasyon yaptıran turistlerin bunu iptal etmesi beklenmezken, Notre Dame’ın uzun süre ziyaretçiye kapanması Fransa'nın başkentine ilgiyi azaltacak. Bu da Roma, Barselona ve Amsterdam gibi şehirlerin işine yarayacak gibi görünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU