Nijerya'da 22 yaşındaki Sufi şarkıcıya Hz. Muhammed'e hakaretten idam cezası

Şarkıcı, hakkındaki idam kararından önce çok az kişi tarafından tanınıyordu

Nijerya'nın kuzeyinde hem seküler hem de Şeriat yasaları uygulanıyor. Şeriat yasaları sadece Müslümanlar için geçerli (Reuters) 

Nijerya'da şeriat mahkemesi kutsal kabul edilen değerleri aşağılama suçundan 22 yaşındaki bir şarkıcıyı idama mahkum etti.

Kano kentindeki şeriat mahkemesi 22 yaşındaki Yahya Aminu Şerif'in şarkılarından birinde İslam peygamberi Hz. Muahmmed'i aşağıladığı gerekçesiyle asılarak idam edilmesine hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nüfusunun çoğu Müslümanlardan oluşan Nijerya'nın kuzeyindeki şeriat mahkemeleri daha önce de cinayet suçu ve suç kabul edilen zina ve eşcinsellik gibi eylemlere karışan kişilere ölüm cezası vermişti. Ancak BBC'nin aktardığına göre 1999'da bu mahkemelerin kurulmasından beri sadece bir kişinin idam cezası infaz edildi.

Kano Bölgesi Adalet Bakanlığı sözcüsü Baba-Jibo Ibrahim AFP'ye yaptığı açıklamada "Mahkeme çürütülemez kanıtlara ve hükümlünün suçunu kabul etmesine dayanarak İslami yasalarca teminat altına alınan idam cezasını verdi" dedi.

Ailesinin evi yakılmıştı

Sufi Ticâniyye tarikatına mensup Şerif, mart ayında WhatsApp'ta paylaştığı bir şarkısında Hz.Muhammed'i aşağılamakla suçlandıktan sonra Kano kentinde ayaklanmalar çıkmış, öfkeli gruplar şarkıcının ailesinin evini ateşe vermişti.

Ardından 22 yaşındaki şarkıcı tutuklanmıştı. İbrahim, Şerif'in güvenlik gerekçesiyle kapalı kapılar ardından yapılan ve 4 ay süren mahkemede yasal şekilde savunulduğunu da ekledi. Şerif'in karara itiraz hakkı da bulunuyor.

Kano kentindeki şeriat mahkemesi pazartesi günü 13 yaşındaki Umar Faruk adlı çocuğu da bir arkadaşıyla girdiği tartışmada Allah'a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 yıl hapisle cezalandırmıştı.

2015 yılında aynı mahkeme yine Sufi Ticâniyye tarikatına mensup Abdul Nyass adlı bir Sufi imamı da Hz. Muhammed'i aşağıladığı suçlamasıyla idama mahkum etmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU