Yurtdışında görevlendirilecek İçişleri müşavirlerine dil şartı geçici maddeyle kaldırıldı

Yurtdışındaki büyükelçiliklerinde görevlendirilen İçişleri müşavirleri şimdiye kadar yabancı dil bildiğini sınavla kanıtlamak zorundaydı

İçişleri Bakanlığı binası / Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanlığı, 2017 yılından bu yana yurtdışındaki büyükelçilik ve konsolosluklara İçişleri Müşaviri ve İçişleri Ataşesi atıyor. 

Müşavir ve ataşelerin görev ve sorumlulukları “İçişleri Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkındaki Yönetmelik” ile belirlendi. 

Büyükelçiliklerde görevlendiriliyorlar

Yönetmeliğe göre, İçişleri Bakanlığı’nın yurtdışı teşkilatına, büyükelçiliklere müşavir, konsolosluklara ise ataşe atanabiliyor. İhtiyaca göre aynı büyükelçilik veya konsolosluğa birden fazla ataşe veya müşavir görevlendirilebiliyor.

Yönetmeliğe göre İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen bu yetkililerin bazı görev ve sorumlulukları şöyle:

Her türlü sınır aşan suç ve suçlularla mücadele konusunda, imzalanmış ikili ve çok taraflı hukuki metinler ile mütekabiliyet esasları çerçevesinde görevlendirildiği ülkede genel kolluk işbirliği faaliyetlerini yerine getirmek.

Bakanlığın görev alanına giren konularda ülkemiz ile ilgili olayları izlemek, değerlendirmek, önlem alınması amacıyla gerekli çalışmaları sürdürmek ve edinilen bilgileri ilgili birime iletmek.

Görevli bulunduğu ülkenin kolluk teşkilatlarının teknolojik gelişmelerini ve Bakanlığı ilgilendiren mesleki yayınları izlemek, bu konuda elde edilen veya talep edilen bilgi ve belgeleri ilgili birime göndermek.

Bakanlık ile görevli bulunulan ülkenin devlet kuruluşları arasında işbirliğini artırmak için gerekli çalışmaları yapmak ve kurulan işbirliğinin sürekliliğini sağlamak.

Görev yapılan ülkede, uluslararası antlaşmalar ve ilgili ülke mevzuat hükümleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işlediği suçlar ile ülkemiz vatandaşlarına karşı işlenen suçları takip etmek ve ilgili ülke makamlarından elde edilen bilgileri genel kolluğun ilgili birimlerine iletmek.

Bu düzeyde görevleri olan müşavirlerin atanmasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir değişiklik yapıldı.

12 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Yurtdışına Daimi Görevlere Atanacak Personel Hakkında Yönetmelik’e geçici madde eklendi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla eklenen maddeyle, yurtdışına daimi görevlendirilecek İçişleri müşavirleri için söz konusu yönetmeliğin 7. maddesinin 1. fıkrası hükümlerinin 3 yıl boyunca uygulanmamasına karar verildi. 

Yabancı dil şartlarını bakanlık belirleyecek

Aynı maddede, görevlendirilecek müşavirlerde aranacak yabancı dil bilgisi yeterliliğine ilişkin şartların İçişleri Bakanlığı tarafından belirleneceği ifade ediliyor.

Geçici maddeyle pasifize edilmeden önce, atanacak İçişleri müşavirleri için aranan yabancı dil şartı yönetmelikte şu şekilde tarif ediliyordu:

“Personelin öncelikle görevlendirileceği ülkenin resmi dilini veya İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini bilmesi şarttır. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için YDS’den en az yetmiş puan alınması veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olunması şarttır.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU