Notre Dame için biri 200 milyon, diğeri 100 milyon euro bağışlayacak... Fransa'nın iki büyük ailesi kim?

Moda dünyasındaki dev markaların sahibi Fransız milyarderler Bernard Arnault ile François-Henri Pinault, katedralin eski günlerine dönmesi için yüz milyonlarca euroluk bağış sözü verdi

Fransa'nın simgelerinden biri olan Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın yaklaşık 8,5 saatte söndürüldü / Fotoğraf: AFP

Paris’te 8 asırlık Notre Dame Katedrali’nin alevler içindeki görüntüsünü dünya canlı yayında izlerken, Fransa’da yangının nedenleri ve bu hasarın nasıl telafi edileceği hesapları yapılıyor. 

Tarihi yapının eski görüntüsüne kavuşması için ellerini ceplerine atan Fransız milyarderler arasında yardım yarışı başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yangında büyük hasar gören katedralin yeniden inşası için dünyaya yardım çağrısı yaparken, ülkenin en zenginleri arasında yer alan Bernard Arnault ile François-Henri Pinault’dan yüz milyonlarca euroluk bağış sözü geldi.

İlk çıkışı yapan milyarder François-Henri Pinault, “mirasımızın mücevheri” şeklinde tanımladığı 856 yaşındaki katedralin mümkün olan en kısa sürede hayata döndürülmesini istediğini söyledi. 

Ünlü oyuncu Salma Hayek’le evli olan Fransız işadamı şu açıklamaları yaptı:

"Bu trajedi, tüm Fransızları ve dahası manevi değerlere bağlı tüm insanları sarstı. Böyle bir felaketle karşı karşıya kalan herkes, mirasımızın bu mücevherini en kısa sürede canlandırmak istiyor. Babamla ben, Notre Dame’ın yeniden inşasına katkı sunmak adına Artemis fonlarından 100 milyon euro (yaklaşık 655 milyon TL) ayırmaya karar verdik.” 

pinault hayek reuters.jpg

İş insanı François-Henri Pinault, aktris Salma Hayek'le evli

Pinault’un başkanı ve CEO’su olduğu Kering grubunun bünyesinde Gucci, Yves Saint Laurent ve Alexander McQueen gibi markalar yer alıyor. Pinault ayrıca, ailenin mal varlıklarını kontrol eden holding şirketi Groupe Artémis’in başkanlığını yürütüyor. 

Kering grubunun onursal başkanlığını yapan 82 yaşındaki baba François Pinault’sa 35,1 milyar doları (203 milyar TL) bulan aile geliriyle Forbes’un dünyanın en zenginleri sıralamasında 30. sırada yer alıyor. 

Picasso, Mondrian ve Koons çalışmalarının da aralarında bulunduğu 3 bin sanat eserinin yer aldığı geniş bir koleksiyona sahip olan Pinault ailesi, 2020’de Fransa’da bir müze açmayı planlıyor.

 

arnault reuters.jpg

Fransız iş adamı Bernard Arnault

 

Diğer taraftan Pinault’nun ardından çok geçmeden bir diğer Fransız milyarder Bernard Arnault da yardım yarışına katıldı. Arnault ailesi ve LVMH grubu, yanan katedralin onarılması için 200 milyon euro (1,3 milyar TL) bağışlayacaklarını duyurdu. 

Gruptan yapılan açıklamada, “Arnault ailesi ve LVMH grubu, bu ulusal trajedi döneminde dayanışmalarını göstermek istiyor ve Fransa'nın, bu ülkenin mirasının ve Fransız birliğinin simgesi olan bu olağanüstü katedrali yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için birleşiyor” ifadeleri kullanıldı. 
 


92 milyar dolarlık (533 milyar TL) geliriyle Forbes’un 4. sırasında yer alan 70 yaşındaki Arnault, aralarında Louis Vuitton ve Sephora gibi tanınmış isimlerin de olduğu 70 markadan kurulu bir imparatorluğun sahibi. 

LVMH grubunun Başkan ve CEO’su Bernard Arnault, 2018’de dünyanın en güçlü insanları listesinde 56. sırada yer alıyordu. 

Bununla birlikte, Fransa’nın en zengin iş adamı olarak kabul edilen Arnault, 2012’de eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın sosyalist hükümeti döneminde vergi oranlarında artışın gündeme gelmesi üzerine Belçika vatandaşlığına başvurmuş ancak bir yıl sonra bu talebini geri çekmişti.

Öte yandan Fransız mirasını korumak için çalışan özel Fondation du Patrimoine kuruluşu paylaştığı tweet'te, katedralin “küllerinden yeniden doğması” için restorasyonda kullanılmak üzere uluslararası bağış çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU