Çevre aktivistleri Londra’nın en kalabalık sokaklarını araç trafiğine kapatıyor

Aktivistler, İklim değişikliği ve ekolojik kriz için acil durum ilan edilmesini talep ediyor

Çevre aktivistleri, bugün binlerce eylemciyi Londra’nın en işlek sokaklarını kapatmaya çağırdı. Protestolar, hükümeti iklim değişikliği kriziyle ilgilenmesi için harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Protesto’nun çağırıcısı olan Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion), gösterilerin ana başlıklarını bu ayın başında, Avam Kamarası’nda düzenlediği çıplak protesto esnasında oluşturdu. Organizatörlerin ileride uluslararası alana açılmasını umduğu protestonun İngiltere ayağında yer alacak 2 binden fazla gönüllü bulunuyor.

Hareketin trafiğe kapatmayı planladığı bölgeler arasında, Marble Arch’ı, Oxford Circus’ı, Waterloo Köprüsü’nü, Parlamento Meydanı’nı ve Piccadilly Circus yer alıyor.

Söz konusu bölgeleri, gün boyu sürecek şekilde, en az 72 saat işgal altında tutmayı hedefleyen aktivistler tutuklanmayı dahi göze aldıklarını belirtti.

Eylemciler, internet sitesinden yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Trafiği şiddet içermeyen şekilde, gün boyu durduracağız. Meclislerin, sanat faaliyetlerinin, sahne gösterilerinin, konuşmaların, atölyelerin, yemeğin ve aile alanlarının yer aldığı yaratıcı bir direniş, hatta geniş kapsamlı bir festival olacak”

Yokoluş Hareketi’nin “şiddet içermeyen sivil itaatsizlik” olarak tanımladığı protestolar, geçen Kasım binlerce eylemcinin Londra’daki 5 merkezi köprüyü kapattığı eylemleri andırıyor. Bu eylemlerde İngiliz polisi 85 kişiyi tutuklamıştı. Protestocular, bu hafta da gözaltılar ve tutuklamalar olabileceğini düşünüyor.

5 hafta sürecek “Dünya Yürüyüşü”nü de içeren protestolara katılmak için ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen eylemcilerin, Hyde Park’ta bir gece kamp yapması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra bilim insanları da, eşi benzeri görülmemiş iklim krizi karşısında, küresel ısınmayı durdurmak için sadece 12 yılımızın kaldığını söylüyor.

Eylemcilerinse küresel ısınmayı durdurmaya yardımcı olacak 3 talebi bulunuyor: İklim değişikliği ve ekolojik kriz için acil durum ilan etmek, 2025’te sera gazı emisyonunu net 0’a indirmek ve halktan insanların yer alacağı Vatandaş Meclisi oluşturmak.

Yokoluş İsyanı sözcüsü konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Hükümetler ve yasalar, halkın geleceğine dair güvence sağlayamazsa, demokrasiyi restore etmek, faciayı önlemek ve geleceği korumak için çözüm üretmek yurttaşlık hakkıdır. İstan etmek sadece hak olmakla kalmaz, aynı zamanda kutsal bir görev haline gelir.”

Öte yandan İngiliz polis teşkilatı, gösteriler esnasında güvenliği sağlamak için uygun planlarının olduğunu ve güvenlik güçlerinin kamu düzenini sağlamak için harekete geçeceğini söyledi.

Polis ayrıca, Londra’ya seyahat amaçlı gelenlere, yolların kapanacağını ve genel aksamalar olabileceğini göz önüne almalarını önerdi.


 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU