İstanbul’da çevreci eylem: Doğayı kanun tanımazlıklarıyla hükümetler kirletiyor

İngiltere’de geçen yıldan beri iklim değişikliğine yönelik çeşitli protestolar düzenleyen Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) hareketi, İstanbul’da eylem yaptı

Aktivistler, Türkiye hükümetinin bilimsel gerçeklere uymasını talep ediyor

Çağla Üren - Independent Türkçe

Türkiye’deki çalışmalarını bugün Beşiktaş’ta yaptığı eylemle duyuran Yokoluş İsyanı hareketi, dünya çapında yaşanan iklim krizine dikkat çekerek, insanlığın 6. kitlesel yok oluşun içinde olduğunu ileri sürdü.

 

 

Çevreci aktivistler, hükümetlerin çevre kanunları çiğnemesine bağlı olarak, orman yangınlarının, doğal afetlerin, kıtlıkların ve kuraklıkların artacağı uyarısında bulundu. 

Norveç hükümetine de seslenen eylemciler, Kuzey Kutup Bölgesi’nde delinecek yer kalmadığını, Norveç’in bölgede petrol ve doğal gaz arayışına son vermesi gerektiğini ifade etti.

 

 

Norveç hükümeti, Şubat ayında, Kuzey Kutbu’nda bakır madenciliğine başlayacacaklarını açıklamıştı. Bu karar, çevreciler tarafından, bölgenin kırılgan ekosistemlerindeki diğer sondaj projelerinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Çevre politikaları konusuda Türkiye hükümetini de eleştiren eylemciler İklim Antlaşmasına vurgu yaptı:

“Türkiye hükümeti bilimsel gerçeklere uysun. Gerçeğe kulaklarını kapatmasın. 2015’te Paris’te imzaladığı İklim Anlaşması’nı mecliste kabul etsin ve bu utanç bitsin.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel ısınmayı ve sera gazı emisyonunu kontrol altına almayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’na 191 ülke imza atmıştı.

Öte yandan anlaşmada, Türkiye’nin sunacağı ulusal katkılar arasında “2030’a kadar nükleer santral aktive etmek” de yer alıyor.

Independent Türkçe’ye konuşan Yokoluş İsyanı aktivistlerinden Elif Ünal, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Nükleer konusunda ortak bir karara varmak için daha fazla tartışmamız gerek. Şu anda daha çok yenilenebilir enerji alternatifleri üzerinde duruyoruz. Ancak olası bir nükleer santralin riskleri, faydalarını gölgede bırakabilir.”

Nükleerle ilgili farklı görüşlerde çevreci kuruluşların bulunduğunu belirten Ünal, Yeşil Düşünce Derneği’nin 24 Nisan’da, Beşiktaş’taki binasında yapacağı “Nükleer felaket ve yeni riskler bağlamında nükleer enerji politikası” başlıklı tartışma etkinliğine çağrıda bulundu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU