Çocuk taciziyle suçlanan kardinal davasında 36 gazeteci ve yayıncı mahkemeye itaatsizlikle suçlanıyor

Avustralya medyası, taciz skandalının yaşandığı dönem Pell’in adını ya da ona dair suçlamaları gündeme getirmemişti

Kardinal George Pell, çocuklara cinsel taciz suçlamasından şubat ayında 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı / Fotoğraf: Reuters 

Tom Westbrook – The Independent

Avustralya’da görev yaptığı sırada erkek çocuklara cinsel tacizde bulunmakla suçlanan Kardinal George Pell’in davasını gündeme getiren 36 gazeteci ve yayıncı mahkemeye itaatsizlikle suçlanıyor.

Savcılar, dava hakkındaki medya yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle söz konusu kişilere para ya da hapis cezası verilmesini istiyor.

Ülkenin güneydoğusundaki Victoria eyaletinde savcılar, 23 gazeteci ve 13 yayıncıyı, yabancı basın aracılığıyla mahkemeye hakarete yardım ve yataklıkta bulunmak ve yayın yasağını ihlal etmekle itham ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suçlamaların hedefindeki kuruluşlar arasında Nine Entertainment Co., Macquarie Media ve News Corporation firmasına bağlı bazı yayın kurumları bulunuyor.

Medya uzmanlarına göre söz konusu dava, mahkeme kayıtlarını haberleştirmede kuralları ihlal etmenin ciddi sonuçlarını ve dijital haber çağında yargı kararlarının haber yapmayı nasıl engellediğini gösteriyor.

Queensland’deki Griffith Üniversitesi’nde gazetecilik ve sosyal medya alanında Profesör Mark Pearson, “Yalnızca önlerindeki yasalara göre hareket edebilen mahkemeler şöyle bir mesaj vermek zorunda: İnsanlar adil bir yargılanmayı hak ediyor ve birilerinin mahkemeyle karşı karşıya kaldığı bir durumda, eğer yargılamaya zarar verecekseniz istediğinizi yayımlayamazsınız” şeklinde konuştu.

Yayın yasağının ihlali, 5 yıla kadar hapis cezası ve bireyler için yaklaşık 100 bin Avustralya doları (416 bin TL), şirketler içinse 500 bin Avustralya doları (yaklaşık 2 bin TL) para cezası getirebiliyor.

Kardinal George Pell, çocuk tacizi suçlamasından şubat ayında 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU