ABD'de dezenfektan içmekten kaynaklanan can kayıpları raporlarla ortaya kondu

Dezenfektan içtikten sonra metanol zehirlenmesinden hayatını kaybedenler olduğunu bildiren Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları izah etti

FDA kısa süre önce yaptığı uyarıyla, vatandaşlardan içerikleri güvenli olmayan 115 el dezenfektanından uzak durmalarını istemişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için bir süre önce gündeme getirdiği “dezenfektan içme” önerisi sonrası bu yönteme başvurup hasta olan, hatta hayatını kaybeden Amerikalılar olduğu raporlara da yansıdı.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) çarşamba günü paylaştığı yeni raporunda, dezenfektan içme sonucu bazı kişilerin hayatını kaybettiğini, kimilerinin görme bozukluğu yaşadığını ya da nöbetler geçirdiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dezenfektanlar salgının yayılmasıyla birlikte normal hayatın bir parçası haline gelirken, bu tür ürünleri içmenin güvenli olmadığına dikkati çeken CDC, “Alkol bazlı el dezenfektanı ürünler hiçbir zaman yutulmamalı” ifadesini kullandı.

Kanada merkezli CTV News yayın kuruluşunun haberine göre CDC ekibi, Arizona ve New Mexico’da 1 Mayıs-30 Haziran döneminde alkol bazlı el dezenfektanlarını tükettikten sonra metanol zehirlenmesinden hastaneye kaldırılan 15 yetişkinle ilgili vakaları inceleme altına aldı.

Söz konusu tarihler arasında zehirlenmeye dair hastanelere başvuran 62 vakanın gözden geçirildiğini kaydeden CDC, bu kişilerden yaşları 21-65 arasında değişen 15’ine teşhis konduğunu, hepsinin alkol bazlı el dezenfektanı tüketmiş olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Bu hastalardan 4’ünün hayatını kaybettiğini aktaran CDC, üç kişinin de hastaneden görme bozukluklarıyla ayrıldığını bildirdi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülke genelinde satılan bazı el dezenfektanlarının içindeki metanolün zararları konusunda birçok kez uyarıda bulunmuştu.

Hazırladığı raporda FDA’nın bu uyarılarına vurgu yapan CDC, metanol zehirlenmesinin can kaybına yol açabileceğinin altını çizdi.
 


Vakalarla ilgili örneklere de yer verilen raporda, alkol bazlı el dezenfektanı içen 44 yaşındaki bir adamın hastaneye kaldırıldığı ve tedavisinin bitiminde hastaneden neredeyse “tamamen görme kaybıyla” taburcu edildiği aktarıldı.

Raporda “İnsanlar kesinlikle alkol bazlı el dezenfektanlarını içmemeli, metanol içeren ithal ürünlerden uzak durmalı ve FDA’nın talimatlarını takip etmeli” ifadeleri yer aldı.

Kovid-19’la mücadelede sosyal mesafeye dikkat etme ve maske takmanın yanı sıra el hijyeninin de önemli olduğunu hatırlatan CDC, ellerin en az 20 saniye boyunca sabunla yıkanmasını, su ve sabuna ulaşılmadığı durumlarda da en az yüzde 60’ı alkol içeren (etanol ya da izopropanol) el dezenfektanlarının kullanılmasını tavsiye etti.

 

Independent Türkçe, CTV News, CDC

DAHA FAZLA HABER OKU