Görüntülenen ilk kara deliğe ‘sonsuz evrenin muhteşem kara kaynağı’ anlamına gelen 'Powehi' ismi verildi

Hawaiili bir dil profesörünün seçtiği isim, ‘bezenmiş dipsiz karanlık oluşum’ olarak da çevrilebilir

Kendi türünün çekilmiş ilk fotoğrafında boy gösteren kara deliğe bir isim verildi.

Girdap gibi dönen meşhur boşluk, Hawaii-Hilo Üniversitesi’nden dil profesörü Larry Kimura’nın seçtiği “Powehi” adıyla anılacak.

Kimura’nın verdiği isim, çekilen görüntüye ve bunun arkasındaki çalışmaya uygun biçimde etkileyici.

18. yüzyıla ait Kumulipo adlı, yaradılışı anlatan bir Hawaii ilahisinden gelen isim, “bezenmiş dipsiz karanlık oluşum” ya da “sonsuz evrenin muhteşem kara kaynağı” anlamlarına geliyor. Honolulu Star-Advertiser gazetesinin haberine göre “po” kelimesi, "sonsuz evrenin muhteşem kara kaynağı”, po’nun tasvirlerinden biri olan “wehi” kelimesiyse “süslemelerle onurlandırılmış” anlamına geliyor.

Kimura konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bir kara deliğin ilk bilimsel doğrulamasına Hawaiili bir ismi verme ayrıcalığına sahip olmak benim ve po'dan gelen Hawaiili soyum adına çok anlamlı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Astronomlar, projede 2 Hawaii teleskopu bulunduğu için kara deliğe Hawaiili bir isim verilmesinin uygun bulunduğunu söylüyor.

Mauna Kea Yanardağı’ndaki James Clerk Maxwell Teleskobu’nun (JCMT) Yönetici Yardımcısı Jessica Dempsey, “Kelimeyi duyduğum an neredeyse koltuğumdan düşüyordum” dedi.

Dempsey, Dünya’dan yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan M87 galaksisindeki muazzam kara deliğin görüntüsünün yakalanması için çalışmış 200 bilim insanından biriydi.

“Powehi” isminin, bilimsel açıklamayla mükemmel uyum gösterdiğini söyleyen Dempsey, “Ne gördüysek onu betimledik. Bu kara delik karanlığın etrafında ışık saçıyor ve parlıyordu ve o (Kimura) da tam olarak bu isimle çıkageldi” ifadelerini kullandı.

Dünya çapında 8 radyo teleskopunun verileri kullanılarak çekilen tarihin ilk kara delik görüntüsü geçen çarşamba günü paylaşılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU