Maltepe’deki sayımda iki ileri bir geri… Oy sayımı durduruldu, CHP itiraz etti, 576 sandık tekrar sayılıyor

İstanbul Maltepe'de 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından yapılan sayımların iptal edilmesinin ardından sayım yeniden başlatıldı. İptal edilen 400 sandık ile kalan 170 sandıktaki sayımı 2 kurul yapıyor

Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde yapılan tüm sayımların iptal edilmesinin ardından yeniden oy sayımına başlandı / Fotoğraf: AA

Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımların oy çokluğuyla iptal edilmesinin ardından yeniden oy sayımına başlandı.

İlçe seçim kurulları tarafından bizzat yapılan sayımların geçerli olduğu ve yeniden sayımın yeni terminal kurulmadan ilçe seçim kurulları tarafından bizzat yapılmasının kararlaştırılması sonrasında oy sayımı 2 kurul tarafından yeniden başlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu doğrultuda toplam oyların yaklaşık altıda beşi yani 576 sandık ilçe seçim kurulu tarafından yeniden sayılacak.

Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımlar oy çokluğuyla iptal edilmiş, CHP ise karara itiraz ederek, Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurullarının aldığı kararların tümden kaldırılmasını isteyerek sayım işlemi yapabilecek 100 ayrı terminal kurulmasına karar verilmesini talep etmişti.

Maltepe'de 12 sandık kurulu, toplam 1089 sandıktan 919'undaki oyların tamamını yeniden saymış ve geriye 170 sandık sandık kalmıştı. 400 sandıktaki iptal kararının ardından toplam 570 sandıkta sayım yapılıyor. Şu ana kadar sandıklardan 10'u sayıldı yeniden sayım sürüyor.

AK Parti sayım bitince “olağanüstü itiraz” edecek

AK Parti, İstanbul seçimi ile ilgili olağanüstü itiraz başvurusu için Maltepe sayımının bitmesini bekliyor. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, hazırlıkları büyük oranda tamamladıklarını söyledi.

YSK CHP’nin itirazını görüşecek

Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımların oy çokluğuyla iptal edilmesi kararına CHP itiraz etti. 

CHP'nin itiraz dilekçesi, Maltepe İlçe Seçimi Kurulu aracılığıyla Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderildi. Dilekçede, ilçe seçim kurullarının, yeniden sayım yapılan terminallerdeki sayımları iptal etmesi ve terminallerin kapatılması ve yenisinin kurulmaması kararının hukuken yanlış olduğu belirtildi.  
 


Dilekçede 31 Mart sonrası alınan yeniden sayım kararlarına karşı CHP'nin yaptığı itiraza YSK’nın verdiği ret nedeni hatırlatıldı. YSK, CHP’nin itirazını "Sayımların başlamış olması ve sayım başlayan yerlerde maddi gerçekliğin ortaya çıkıyor olması" nedeniyle reddetmişti.

CHP’nin itiraz dilekçesi

"İlçe Seçim Kurulu hakimince bu noktadan sonra yapılan işlem, Yüksek Kurulunuzun aldığı kararı uygulamaya koymaktan başka bir şey değildir. İlçe seçim kurulu hakimi, Yüksek Seçim Kurulu kararını uygulamak adına yeteri kadar istasyon kurabilmektedir. Bu konuda kurul halinde bir karar alınmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. 

Yüksek Seçim Kurulunca alınan kararın uygulanması gereği kurulan terminallere AK Parti ve MHP ıslak imzalı belgelerle temsilci bildirmiş, terminallerin oluşumuna herhangi bir itirazda bulunmamış ve işlemleri takip etmiştir.

Bu süreçten sonra terminallerdeki sayımlara itiraz etmek, Yüksek Seçim Kurulunun sayımların bir an önce sonuçlandırılması amacına aykırı olacağı gibi, hem torbaların sürekli açık kalmasına neden olacak hem de hakkın kötüye kullanılması sonucunu doğuracaktır. Bu durum da seçim güvenliğini tehlikeye düşürecektir. Terminallerdeki sayımları iptal etmek ve yenisinin kurulmasına ya da kurulmamasına karar almak, ilçe seçim kurulunun, kurul halinde alabileceği bir karar değildir."

CHP'nin dilekçesinde, bu nedenlerle Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurullarının aldığı kararların tümden kaldırılması istendi. Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP'nin itirazını öğleden sonraki saatlerde görüşüleceği belirtildi.

DAHA FAZLA HABER OKU