2 bin 700 çocuk ABD’deki göçmen ebeveynleriyle bir araya gelecek

Trump hükümeti, programı 2017'de sonlandırmadan önce Latin Amerikalı çocuklara geçici mülteci statüsü verilmişti

Latin Amerikalı göçmenler 17 Şubat 2019'da ABD-Meksika sınırı Rio Bravo nehrinin Meksika kıyısı boyunca yürüyor / Fotoğraf: AFP 

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

Latin Amerika’daki yaklaşık 2 bin 700 çocuk, mahkeme kararının ardından ABD’deki göçmen ebeveynleriyle tekrar bir araya gelecek.

Ailelerin 12’sini temsil eden Uluslararası Mülteci Yardım Projesi (IRAP) avukatı Linda Evarts konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yıllar sonra müvekkillerimiz güvenle bir araya gelme fırsatı bulacağı için çok mutluyuz. Bu aileler birbirine bağlı ve ABD’ye aittir. Bu kararın onların en kısa sürede yeniden birleşmesine izin vermesini umut ediyoruz” dedi.

Anlaşmanın üst mahkeme tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini belirten IRAP, ayrıca program iptal edildiğinde başvurunun son aşamasında olan çocukların işlemlerinin de bu yeni karardan sonra hükümet tarafından tamamlanması gerektiğine dikkati çekti.

Başvuran kişilerin çoğunun kabul edilip ABD’ye gelmesine izin verileceğini hükümetin önceden tahmin ettiğini de belirten IRAP, Trump yönetiminin buna göre tavır aldığını ileri sürdü.  

Kararı imzalayan ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu ile Adalet Bakanlığı ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Obama dönemindeki program yasal olarak ABD’de yaşayan göçmen ebeveynlerin, çocukları için mülteci statüsü talep etmesine izin veriyordu. Trump yönetimi 2017’de bu programı kapatma kararı almış, ancak San Francisco’da sulh hakimi Laurel Beeler şartları sağlayan çocukların işlemlerinin devam etmesine hükmetmişti.

ABD hükümeti programı iptal etmekle, şartları sağlayıp göçmen kabul edilmiş Guatemala, El Salvador ve Honduras’tan gelen 2,700 reşit olmayan çocuğun aileleriyle yaşamasını engellemişti. Çoğu doğal afet, iç savaş ve diğer sorunların olduğu ülkelerden gelen göçmen ebeveynlere ise, sözde geçici koruma statüsü verilerek ABD’de yaşamalarına izin verilmişti.
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU