Erdoğan "Onlar topal ördek" demişti... Ankara'da Mansur Yavaş'ın katıldığı ilk meclis toplantısı gergin geçti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye meclis toplantısında şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi salonu - Fotoğraf: AA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye meclis toplantısında şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini açıkladı. Açıklamanın ardından, karara, AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri 'teklifin oylanmadığını' belirterek itiraz etti. İtirazların üzerine Yavaş toplantıya ara verdi ancak bu kez meclis üyeleri arasında arbede çıktı.

Tutanakta maddi bir hata varsa düzeltebileceklerini belirten Yavaş “Siz şöyle bir önerge de verebilirsiniz, ‘Bundan sonra Mansur Yavaş idare etmesin çoğunluk var’ diyebilirsiniz. Zarar eden şirketlerin yöneticilerinin görevine devamını istiyorsunuz. Belediye başkanının temsiliyet yetkisini kimse alamaz, bunu bana Ankara halkı vermiştir” dedi.

AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinden itirazların yükselmesi üzerine Mansur Yavaş toplantıya ara verdi. Yavaş, salondan ayrılırken bazı belediye meclis üyeleri arasında tartışma ve arbede yaşandı. Aranın ardından Yavaş meclisteki parti temsilcilerine söz verdi.

 

 

Partilerden sağduyu çağrısı

AK Partili Mümin Altunışık, yaşanan tartışmayı hukuk içinde çözmek varken mahkemeye gitme gibi bir dertlerinin olmadığını ifade etti. Tekliflerinin gündeme alınıp oylanmasını isteyen Altunışık, Yavaş’a, bu oylamanın sonucunu kabul etmesi durumunda meclise iade etme ve mahkemeye götürme hakkının olduğunu anımsattı.

CHP adına konuşan Haydar Demir de, “31 Mart’ta Mansur Yavaş Ankara’ya hizmet amacıyla çıktığı yolda yetkiyi almışken, ilk toplantıda meclisi tıkamak, çalıştırmamak için böyle bir önerge verilmesini iyi niyetli görmüyorum. Derdiniz Ankara’ya hizmet mi, yoksa belediye çalışmasını tıkamak mı?” diye konuştu.

MHP adına konuşan Murat Ilıkan ise Ankara’nın bu kadar sorunu varken toplantının gündeminde danışman maaşlarının da olduğuna dikkati çekerek, toplantı sırasındaki “alkış ve yuhalamaların” bitirilmesini istedi.

 

 

Yavaş: İhaleleri belediye kendisi yapacak

Parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından söz alan Mansur Yavaş, meclis iradesine saygılı olduklarını söyledi.

Belediye şirketlerinin yönetimiyle ilgili büyükşehir belediye başkanının kanunda temsil yetkisi olduğunu belirten Yavaş, “Temsil yetkisi benim elimden alınıp üç meclis üyesine verilmek isteniyor, bu bir yetki gaspı” dedi.

Yavaş, belediye şirketleriyle ilgili “Şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdim. Yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiye edeceğiz. Bundan sonra mümkün olduğu kadar belediyenin ihalelerini belediye kendisi yapacak. Hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağız. Şirketlere ihale vermek suretiyle, onların da başkalarına ihaleyi vermesinin önüne geçiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin ardından yaptığı açıklamada "Belediye meclislerinde çoğunluk bizde. Şu anda hala her şey devam ediyor. Öyle de olsa, bunlar neye dönmüş biliyor musun, bunlar topal ördek” demişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU