Sudan'da askeri yönetim de sokaklar da "Bağımsız Başkan" istiyor

Ömer el Beşir'i tutuklayarak ülke yönetimine el koyan Askeri Geçiş Konseyi, siyasi temsilcilerden "sivil başkan" için kriterlerini belirlemesini istedi

Sudan’da, 30 yıllık El Beşir iktidarının yönetimden el çektirilmesi ve Askeri Geçiş Konseyi’nin ülke yönetimine el koymasıyla başlayan süreç yeni yönetim arayışı ile devam ediyor. Sudan Askeri Geçiş Konseyi, ülkedeki siyasi güçlere başbakanlık için bağımsız bir aday göstermeleri çağrısında bulundu.

Bu çağrı, konseyin Siyasi Komite Başkanı Orgeneral Zeynelabidin ile ülkedeki farklı siyasilerin toplantısı sonrasında yapıldı.

Zeynelabidin, konseyin asıl görevinin, mevcut durumdan çıkabilmek için tüm siyasi oluşumların "şeffaf bir ortamda, dışlanmadan" rekabet edebilmelerine elverişli bir ortam hazırlamak olduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konsey, siyasi güçlerden, bir başbakanın özellikleri ve şartlarını da kapsayacak şekilde öneri ve görüşlerini sunmasını istedi.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi, yönetime el koyduktan sonra Konseyin başkanı olan ve 24 saat sonra bu görevden ayrılan Avad bin Avf'ı Savunma Bakanlığı görevinden aldı ve emekliliğe sevk etti.

Konseyin aldığı bu kararları sözcü Korgeneral Kebbaşi basın toplantısında duyurdu. Kebbaşi ülke yönetimine gelecek olan hükümetin siyasi partiler ve gruplar tarafından oluşturulacağını, Askeri Konsey’in aday göstermeyeceğini söyledi.

Açıklamada, protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ordu, emniyet ve kamu mensuplarının da serbest bırakılacağı bildirildi.
 

sudan protesto 6 Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters


Muhalif gruplar gösterilere devam ediyor

Ülke yönetiminden bu açıklamalar yapılırken, önce El Beşir ardından da Konsey yönetimine karşı gösteri düzenleyen muhalifler hala sokakta. Protestolar özellikle Genelkurmay Karargahı önünde devam ediyor. Sudanlılar taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.

Sokakları terk etmeyen göstericiler, geçici yönetimi elinde tutan askeri konseye 7 maddeden oluşan taleplerini sundu. 10 kişilik heyet Askeri Geçiş Konseyi'yle bir araya geldi ve bu talepleri iletti. Taleplerin arasında; istihbarat teşkilatının lağvedilmesi, rejimin sembol isimlerinin yargılanması ve protestocuları öldürmekle tehdit eden milis güçlerin dağıtılması yönünde istekler var.

Göstericiler, sivil, demokratik bir hükümet istediklerini, askeri yönetime asla rıza göstermeyeceklerini belirterek, talepleri tam olarak karşılanana dek geri adım atmayacaklarını söyledi.
 

sudan protesto 3 Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters


Arap Birliği Askeri Konseyi desteklediğini açıkladı

Merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği tarafından yapılan açıklamada, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın attığı adımlardan duyulan memnuniyet vurgulandı. 

Arap Birliği'nin Sudan'daki Askeri Geçiş Konseyi'ni desteklediği belirtilerek, uluslararası topluma da ülkede istikrar ve uzlaşıyı desteklemeleri çağrısı yapıldı. 
 

sudan protesto 1 Reuters.jpg
Sudanlı bir gösterici Hartum'da bir duvar resmi boyuyor / Fotoğraf: Reuters


Sudan’da yaşananlar

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurdu.

Bin Avf, Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıkladı.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu.

DAHA FAZLA HABER OKU