ABD'de çocuklarda otizm teşhisi rekor kırdı nedeni bilinmiyor

ABD genelinde otizm rakamları 1000 çocukta 13 iken, New Jersey eyaletinde her 1000 çocukta 28’e ulaştı

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

ABD’nin New Jersey eyaletinde okul öncesi çocukların ülkenin en yüksek otizm oranına sahip olduğunu gösteren yeni bir araştırma yayımlandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi raporuna göre New Jersey’deki her 35 çocuktan birinde otizm teşhis edildi.

1992 doğumlu çocuklarda teşhis edilen yüzde 1 oranındaki otizm tanısı 2010’da doğan çocuklarda yüzde 3’e fırladı.

Şu anda New Jersey’de 4 yaşındaki her 23 erkek çocuktan birinin otizmli olduğu saptandı. Bu 4 yıl öncesine göre yüzde 43 artış anlamına geliyor ve aynı zamanda otizmin cinsiyet dengesizliğini gösteriyor.

ABD’de ulusal ölçekte her 1000 çocuktan 13’üne otizm teşhisi konuluyorken bu oran New Jersey eyaletinde her 1000 çocukta 28’e ulaştı.

Rutgers Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırmanın New Jersey’deki yürütücüsü Walter Zahorodny “Oranlarda bir iyileşme yok. Bu oranın neden bu kadar yükseldiğini gerçekten anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Geç yaşta anne baba olmak, erken doğum, çoklu doğum gibi etkenlerin otizm ihtimalini artırdığı bilinse de bu yüksek oranın nedenleri henüz belirlenebilmiş değil.

Çevresel etkenler otizmde büyük rol oynuyor gibi görünürken artan otizm oranlarının aşılamayla kesinlikle bir ilişkisi bulunmadığı kaydedildi.

Hastalık değil bir spektrum bozukluğu olan otizmin doğası gereği her çocuk bu rahatsızlığı farklı şekillerde deneyimliyor.

İngiltere Ulusal Otizm Derneği otizmi bireyin etrafındaki dünyayı nasıl deneyimlediğini, diğer insanlarla nasıl iletişim ve ilişki kurduğunu etkileyen yaşam boyu süren gelişimsel bir engellilik olarak tanımlıyor.

Derneğe göre “Otizmli insanlar benzer zorluklar çekse de otizm rahatsızlığı hepsini farklı şekillerde etkiliyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU