Bosnalı Sırp lider, Srebrenitsa katliamı için ‘uydurma efsane’ dedi

1995’teki Srebrenitsa soykırımı sırasında binlerce Müslüman erkek ve çocuk katledilmişti

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik'in Srebrenitsa soykırımı hakkındaki sözleri, Boşnak Müslümanların tepkisine yol açtı / Fotoğraf: Reuters

Zamira Rahim - The Independent

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, 8 binden fazla Müslüman erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa katliamının “uydurma bir efsane” olduğunu iddia etti.

Bosna Savaşı sırasında işlenen savaş suçlarının tartışıldığı bir konferansta konuşan Bosnalı Sırp lider, Srebrenitsa’daki katliamı, “var olmayan bir şey” diye nitelendirdi.

Üç üyeli Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Dodik, “(Bosnalı Müslümanların) bir efsanesi yoktu. Bu nedenle Srebrenitsa çerçevesinde bir efsane inşa etmek istediler” dedi.

Bosna’daki Müslümanlardan Dodik’in sözlerini kınayan açıklamalar geldi.

Müslüman Boşnak yetkili Ramiz Salkic, “Nasıl ki Bosnalı Sırpların askeri ve siyasi liderlerinin ortak suç girişiminden ve soykırımdan mahkum edilmesi mahkemece kanıtlanmış bir gerçekse, Srebrenitsa katliamı da mahkemece kanıtlanmış bir gerçektir” dedi.

Salkic, “Bunlar tarihi hakikatlerdir, efsane değil. Dodik’in halkına anlatması gereken şey de bu” diye ekledi.

100 binden fazla insanın öldüğü Bosna Savaşı’nda milyonlarca kişi de yurtlarından oldu. Buna rağmen Dodik, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük katliamlardan biri olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımını önemsiz gibi gösteren açıklamalarına yenilerini eklemeyi sürdürüyor.

Bosnalı Sırp birlikler, 11 Temmuz 1995’te ülkenin doğusundaki Srebrenitsa’yı ele geçirdikten sonra Müslüman erkekleri ve çocukları öldürdü. Katledilen kurbanların cesetleri daha sonra toplu mezarlara gömüldü.

Uluslararası Adalet Divanı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Lahey’deki Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Srebrenitsa’da insanların katledilmesinin soykırım olduğuna hükmetti.

Bosnalı Sırpların 1992-1995 yıllarındaki siyasi lideri Radovan Karadziç’le Bosnalı Sırpların komutanı Ratko Mladiç, soykırım ve diğer savaş suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Aralarında Srebrenitsa’nın görevdeki Belediye Başkanı Mladen Grujicic’in de bulunduğu diğer Bosnalı Sırp politikacılar da soykırım yapıldığını inkar ediyor.

Bununla birlikte Bosnalı Sırpların, Srebrenitsa’da yaşananlarla ilgili “hakikat”i tesis etmek adına kurduğu bir komisyon bile var.

Savaştan sonra bugüne dek 6 bin 600’den fazla Srebrenitsalı kurbanın kimlikleri tespit edildi. Ancak uzmanların yürüttüğü çalışmalar sırasında bulunan gizli toplu mezarlardan kurban cesetleri çıkmaya devam ediyor.

Araştırmacılar, faillerin savaş suçlarını örtmek için kilometrelerce alana dağıttığı kurban kalıntılarını bir araya getirebilmek için DNA testlerine başvurmak zorunda kalıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU